Blanár: "V čase politickej svojvôle a prenasledovania je výročie Clementisa mementom"
21 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Pre  mladšie ročníky na vysvetlenie: Vladimír Clementis (* 20. september 1902, Tisovec – † 3. december 1952, Praha) bol slovenský politik, právnik, spisovateľ a prekladateľ. V roku 1952 bol v procese s Protištátnym sprisahaneckým centrom pod vedením Rudolfa Slánskeho odsúdený na smrť a popravený. Bol boľševikom nepohodlný, nehodil sa. Otváral si ústa, písal. A navyše - ovládal ešte právo. V tej kombinácii to bol pre vtedajšiu moc hrdelný zločin.


Vo svojom statuse na sociálnej sieti si osobnosť Vladimíra Clementisa s priamym odkazom na udalosti týchto dní na Slovensku pripomenul Juraj Blanár.

Reprofoto FB (@)Juraj Blanár)

Je našou povinnosťou si túto osobnosť pripomínať

"Je povinnosťou nás ľavičiarov pripomínať si také významné osobnosti ako bol Vladimír Clementis." Vyberáme zo statusu Juraja Blanára.
Inšpirácia pre dnešok

"Práve v čase politického amaterizmu a chaosu sú takéto osobnosti veľkou inšpiráciou aj pre súčasnú ľavicu. V. Clementis dokázal spojiť tak myšlienky ľavicové, ako aj vlastenecké. Písal o sociálnych problémoch Československa, o slovanstve, venoval sa národným dejinám a tvrdo bojoval aj za slovenskú otázku v rámci Československa." Hodnotí Blanár Clementisovu osobnosť.
Už iba na záver

"Po boku osobností ako Laco Novomeský, Emanuel Lehocký, Alexander Dubček či Vladimír Mináč patrí k panteónu slovenských ľavičiarov." Zdôrazňuje v závere statusu Juraj Blanár.

 

(Medzititulky red. HD.)

Juraj Blanár: Vláda SR má vo vzťahu k Matici slovenskej veľmi blízko k vláde uhorskej
"Matica slovenská neoslavuje, ale živorí." Upozorňuje politik Juraj Blanár v súvislosti so 158. výročím Matice slovenskej. Uhorskej vláde sa maticu podarilo zakázať a tá naša súčasná má k tomu veľmi blízko. Čítať ďalej
06 | 08 | 2021 | Ivan Brožík