Moskva: 20 zahraničných mimovládnych organizácií zasahovalo do ruských volieb, vyvodíme dôsledky!
20 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Popredný moskovský zákonodarca tvrdí, že takmer dve desiatky zahraničných organizácií pôsobiacich v Rusku sa pokúsili ovplyvniť výsledky parlamentných volieb v krajine, ktoré sa konali cez víkend. Sľubuje, že proti nim zakročí, píše portál RT.


Pokusy o zvrátenie hlasovania



Vasilij Piskarev, šéf komisie Štátnej dumy vyšetrujúcej zahraničné zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska, vo vyhlásení zverejnenom krátko po zatvorení volebných miestností v pondelok ráno uviedol, že existovalo úsilie o zvrátenie hlasovania zo zahraničia.

Podľa neho tam bola vopred naplánovaná kampaň „s cieľom podnietiť ľudí a formovať ich voľby počas hlasovania“.

„Navyše niekoľko zahraničných mimovládnych organizácií - celkovo viac ako 20 - počas predvolebnej kampane otvorene vyzvalo Facebook, Twitter a Google, aby nedodržiavali príkazy úradov a ignorovali ruské zákonné požiadavky na odstránenie zakázaného obsahu,“ povedal Piskarev.

V ruských parlamentných voľbách hlasoval aj občan Gérard Depardieu
Francúzsky herec Gérard Depardieu, ktorý má aj ruské občianstvo, v nedeľu odovzdal svoj hlas vo voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Spravil tak na pôde ruského veľvyslanectva v Paríži, informovala tlačová agentúra... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Úradníci boli zablokovaní spolu s americkými technologickými gigantmi ohľadom tvrdení, že spoločnosti umožňujú používateľom obísť blokádu a získať prístup k zdrojom „inteligentného hlasovania“ propagovaným spojencami uväznenej opozičnej osobnosti Alexeja Navalného.
Varovanie pre Apple a Google

Pred voľbami ruský mediálny regulátor Roskomnadzor vydal prísne varovanie spoločnostiam Apple a Google, ako aj poskytovateľom služieb VPN Cloudflare a Cisco a trval na tom, že žiadosti o stiahnutie z prevádzky vyhovejú.

Úrady uvádzajú, že táto stránka a s ňou spojená aplikácia, navrhnutá tak, aby maximalizovala vplyv protikremelských hlasov, boli zakázané na základe rozsudku súdu. Moskva si predvolala na ministerstvo zahraničných vecí amerického veľvyslanca Johna Sullivana a predložila mu dôkazy o „vážnom“ úsilí zasahovať do hlasovania.

Víťazom volieb do Dumy je Jednotné Rusko
Vládna strana Jednotné Rusko získala vo voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, 45,2 percenta hlasov. Vyplýva to z odhadov, ktoré po zavretí volebných miestností zverejnila rozhlasová stanica Echo Moskvy. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Nežiaduci na ruskom území

Podľa Piskareva jeho komisia „teraz pripravila odvolanie na generálnu prokuratúru s návrhom uznať tieto mimovládne organizácie za „nežiaduce na ruskom území“.

Apple a Google v sobotu odstránili aplikáciu „Inteligentné hlasovanie“ zo svojich platforiem, čím reagovali na žiadosti predstaviteľov. Viacerí aktivisti odvtedy vyjadrili sklamanie z tohto rozhodnutia a členovia Navalného tímu dokonca podali žalobu na siete.

Predsedníčka federálnej rady krajiny Valentina Matvienková zároveň tvrdí, že hackeri sa pokúsili zamerať na volebnú infraštruktúru. „Počet kybernetických útokov výrazne vzrástol,“ uviedla v pondelok ráno. "A mnohí sa zamerali na webovú stránku Ústrednej volebnej komisie. Je zrejmé, odkiaľ pochádzajú, a prirodzene to týmto krajinám po voľbách ukážeme a necháme ich, nech to vyriešia."

Ichtyosaurus, podvodný predátor alebo Záhadné ruské torpédo UET-1
Vyhynutý morský predátor sa vracia. V podobe ruského torpéda, ktorého vlastnosti sú prísne strážené. A hoci je určené aj na export, mimo hranice Ruskej federácie sa dostane iba technologicky slabý odvar originálu, určeného pre ruské... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík