Filmové príšery, potápači i stredovekí rytieri prišli v Rusku k volebným urnám
20 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Voľby sú vážnou udalosťou, ale niektorí Rusi sa rozhodli tento víkend odľahčiť náladu vo volebných miestnostiach tým, že si obliekli tie najsmiešnejšie kostýmy. Samozrejme, bez ohľadu na to, ako ste oblečení, váš hlas stále platí, píše portál RT.




Podľa ústrednej volebnej komisie už v nedeľu popoludní v parlamentných voľbách v krajine odovzdalo svoj hlas viac ako 40% obyvateľstva a niekoľko z nich pri tom vyzeralo skutočne nezabudnuteľne.
Meče nechali doma

Jeden volič v regióne Rjazaň v strednom Rusku prišiel v potápačskom obleku s maskou a plutvami. V tom istom regióne bolo však viac zábavy, pretože členovia miestneho klubu prišli voliť v stredovekom brnení. Našťastie sa rozhodli nechať svoje meče a štíty doma.

Muž v Petrohrade bol natočený v masívnom kostýme lístka, ktorý bol očividne príliš veľký na to, aby sa zmestil do urny. Tancoval a skandoval niektoré piesne a údajne skončil vo väzbe polície.

Víťazom volieb do Dumy je Jednotné Rusko
Vládna strana Jednotné Rusko získala vo voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, 45,2 percenta hlasov. Vyplýva to z odhadov, ktoré po zavretí volebných miestností zverejnila rozhlasová stanica Echo Moskvy. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Mnoho voličov sa rozhodlo prezliecť za známe postavy popkultúry. Na Kamčatke na ruskom Ďalekom východe sa objavil zakliaty pirátsky kapitán Davy Jones z filmu Piráti z Karibiku. Mal síce problémy s držaním hlasovacieho lístka vo svojich pazúroch, ale nakoniec bol schopný splniť svoju občiansku povinnosť a vyzval ostatných, aby prišli tiež do volebných miestností.
Volil aj Dedo Mráz

K urnám prišiel tiež škandinávsky boh podvodníkov Loki  a Marty, zebra z animovaných filmov z Madagaskaru. Do nového roka zostáva ešte niekoľko mesiacov, ale pár v letovisku Železnovodsk na juhu krajiny odovzdal svoje hlasy oblečený ako Dedo Mráz a jeho vnučka Snehulienka.

Afganky sa opäť domáhali svojho práva pracovať a študovať
Afganské ženy a dievčatá v nedeľu opäť vyšli do ulíc Kábulu, aby sa domáhali svojho práva pracovať a študovať. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Niektorí voliči milujúci zvieratá vzali so sebou do volebných miestností svojich miláčikov, zrejme hľadali morálnu podporu. V Moskve utiekol svojmu majiteľovi medvedík čistotný a najmenej na sedem minút ochromil priebeh hlasovania.

Vo východnom ruskom regióne Altaj používali miestni obyvatelia ako dopravný prostriedok na to, aby sa dostali do volebnej miestnosti ťavy.

V ruských parlamentných voľbách hlasoval aj občan Gérard Depardieu
Francúzsky herec Gérard Depardieu, ktorý má aj ruské občianstvo, v nedeľu odovzdal svoj hlas vo voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Spravil tak na pôde ruského veľvyslanectva v Paríži, informovala tlačová agentúra... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR