Odkiaľ sa vzal celosvetový nárast cien potravín? (Vladimír Malyšev)
19 | 09 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


"Bude to len horšie."



Regále plné, sklady prádzne

V Británii sa zrazu začali problémy s potravinami. Ian Wright, vedúci Federácie potravín a nápojov, oznámil„Nedostatok v supermarketoch môže trvať ‘navždy’.“ Povedzme, že dni, keď zákazníci dostanú všetko, čo chcú, sa skončili. Kríza dodávateľského reťazca sa „zhorší“ a „bude len horšie“.

Prázdne regály obchodov vo Veľkej Británii


Na prvý pohľad v niektorých obchodných prevádzkach je dosť tovaru. Ako však priznávajú zamestnanci supermarketov, pre zákazníkov je všetko vyložené a sklady sú úplne prázdne. Vedúci obchodu v centre Londýna Satian Patel hovorí: „Už sme sa rozhodli znížiť zásoby kvôli covidu. Teraz je však ťažké dostať niektoré produkty k nám, jednoducho nie sú k dispozícii.“

Podľa denníka Daily Mail sa hrozba potravinovej krízy objavila v júli. Vysvetľuje sa to nedostatkom 100 000 vodičov nákladných automobilov, ktorí dodávajú potraviny do obchodov. Podľa údajov Britskej asociácie cestných dopravcov jej chýba približne 2 000 vodičov z Royal Logistics Corps na rozvoz potravín.

Čo je to infodémia (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Iveta Machová

Od pandémie k ekonomickému poklesu

Po supermarketoch nastali ťažkosti v stavebných spoločnostiach, kde sa pociťuje nedostatok materiálu. Automobilky v lete pozastavili výrobu kvôli nedostatku elektronických súčiastok. Zasiahnuté boli obchody Ikea, krčmy Wetherspoon, reštaurácie McDonald's. Britská vláda je nútená naliehavo hľadať východisko.

Na cestách uviazli tisíce nákladných áut s potravinami


Noviny The Independent vysvetľujú  vzniknutú situáciu dôsledkami „pandémie“ a Brexitu. Dovoz potravín z kontinentu na Britské ostrovy klesol. Na vyplnenie deficitu európskych potravín boli potrebné dodávky z Číny, Singapuru, Austrálie a Japonska. Predstavitelia potravinárskeho priemyslu sa domnievajú, že dvojstranný obchod s EÚ sa v blízkom čase nezlepší, ak Británia zachová prísne hraničné kontroly.

Medzi faktory, ktoré narušili výrobu potravín vo Veľkej Británii, Federácia potravín a nápojov uvádza nedostatok pracovnej sily tak na farmách a výrobných závodoch, ako aj v dopravných spoločnostiach, ktoré dodávajú tovar.
Dozvuky Brexitu

Británia môže prísť v tomto roku o postavenie jedného z desiatich najväčších obchodných partnerov Nemecka, prvýkrát od roku 1950. Obchodné obmedzenia súvisiace s Brexitom nútia nemecké firmy podnikať v iných krajinách. Za prvých šesť mesiacov tohto roka klesol dovoz britských výrobkov do Nemecka o 11 percent.

Kritický nedostatok mikročipov na celom svete (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


Britský novinár Gavin Esler píše o pravdepodobnom rozpade Veľkej Británie v dôsledku vystúpenia krajiny z Európskej únie. V knihe How Britain Ends - British Nationalism and the Revival of Four Nations (Ako končí Británia - anglický nacionalizmus a obnova štyroch národov) zdôrazňuje, že vystúpenie z Európskej únie zasiahlo sebaidentifikáciu obyvateľov Spojeného kráľovstva. Pravdepodobnosť skorého oddelenia Škótska je vysoká. „Británia sa skutočne blíži k svojmu koncu“.

Floridskí farmári vylievajú mlieko na zem


Stredisko strategických a medzinárodných štúdií (CSIS), ktoré slúži Pentagónu, robí zlovestné predpovede: „Masy chudobných obyvateľov miest, ktoré počas pandémie prišli o prácu, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobia nepokoje a protesty v dôsledku nárastu cien potravín. Práve tieto skupiny vyšli v rokoch 2007 - 2008 do ulíc vo viac ako 40 krajinách a dosiahli zvrhnutie vlád v najmenej dvoch krajinách“, uvádza sa v štúdii CSIS pod  názvom „Čo stojí za globálnym nárastom cien potravín“.
Umelo vytváraný nedostatok potravín

Americký internetový zdroj  Hal Turner Radio Show uvádza: „Ministerstvo poľnohospodárstva USA zámerne spôsobuje nedostatok potravín. Americkým farmárom rozosielajú listy o zničení, v ktorých ich informujú, že majú X dní na zničenie svojej úrody, za čo im zaplatia 1,5 -násobok hodnoty plodín, inak budú čeliť strate poľnohospodárskych dotácií, čo povedie k bankrotu farmy.

Biden po uponáhľanom stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu oznámil, že USA už  vojenskou silou „ neprerobia “ ostatné krajiny. To však neznamená, že sa „globálny hegemón“ vôbec nepokúsi „prerobiť“ iné krajiny. Napríklad prostredníctvom rôznych opatrení vedúcich k umelo vytvorenému nedostatku potravín vo svete.

A ak áno, je nedostatok v britských supermarketoch, ktorý vznikol v lete 2021, len prvou lastovičkou?

Ako WHO prevzala velenie nad svetom (Valentín Katasonov) 
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová