Navaľného ľudia tvrdia, že Google im chce na rozkaz Moskvy vymazať dokumenty spojené s voľbami
19 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Ľudia uväzneného ruského aktivistu Alexeja Navaľného obvinili amerického technologického giganta Google z nátlaku na stiahnutie databázy svojich preferovaných kandidátov stojacich v prebiehajúcich ruských parlamentných voľbách, informuje portál RT.


Navaľného tím zverejnil "upozornenie" od amerického technologického giganta, ktoré ich informovalo o sťažnosti ruského dozorného orgánu médií Roskomnadzor (RKN). V sťažnosti sa uvádza, že materiály umiestnené na serveroch Google podľa snímky obrazovky porušujú ruské zákony. Ak ich tím neodstráni, Google „môže byť nútený zablokovať im prístup“, uvádza sa v oznámení.

Kontroverzným obsahom boli dva súbory služby Dokumenty Google. Uvádzajú kandidátov favorizovaných Navaľným v prebiehajúcich všeobecných a regionálnych voľbách v Rusku. Opozičný aktivista už niekoľko rokov zostavuje takéto zoznamy podľa toho, kto je podľa neho najsilnejším vyzývateľom kandidátov z vládnej strany Jednotné Rusko.

Kampaň takzvaného „inteligentného hlasovania“ má oslabiť ruskú vládu tým, že obmedzí svoju mocenskú základňu v rôznych zákonodarných orgánoch vrátane národného parlamentu. V tohtoročných zoznamoch dominujú politici z Komunistickej strany, najväčšej opozičnej sily Ruska.

Poradný výbor FDA hlasoval proti posilňovacím dávkam pre všetkých občanov
Poradný výbor Úradu na kontrolu potravín a liečiv (FDA) hlasoval proti plošnému schváleniu posilňovacích dávok spoločnosti Pfizer. Úrad však odporučil posilňovacie dávky pre zraniteľné osoby a osoby nad 65 rokov, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Navaľného tím odporučil priaznivcom, aby „okamžite otvorili dokumenty a urobili si snímky obrazovky“. Zatiaľ nie je jasné, či Google zablokuje prístup do konca nedele, keď sa hlasovanie v Rusku skončí a zoznamy zastarajú.

Avšak kópie zoznamu sú široko dostupné online pre všetkých záujemcov.

Ruská vláda vníma taktické rady Navaľného spojencov ako formu zasahovania do volieb. Vláda tak tlačí na zahraničné spoločnosti, aby rázne zakročili. Apple a Google sa predtým dohodli na odstránení aplikácie, ktorá plní rovnakú funkciu, z ich obchodov na základe požiadavky RKN.

Americké námorníctvo otestovalo dve balistické rakety Trident II s predĺženou životnosťou
Americké námorníctvo úspešne otestovalo dve balistické rakety Trident II D5LE. Boli odpálené v rámci vopred naplánovaného testu, ktorý nasledoval po kontroverznej dohode spoločnosti AUKUS s cieľom vybaviť Austráliu vlastnou flotilou ponoriek... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Lukáš Leca