Armin Laschet vyzval v Nemecku na deportáciu ľudí považovaných za nebezpečných
19 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Po zmarení možného útoku na synagógu v západonemeckom meste Hagen konzervatívny kandidát na kancelára Armin Laschet varoval v sobotu pred terorizmom a vyzval na deportáciu ľudí považovaných za nebezpečných. Informovala o tom agentúra DPA.


"Teror je opäť skutočným nebezpečenstvom," vyhlásil Laschet, premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa Hagen nachádza.

Laschet sa takto vyjadril v meste Delbrück, kde mal politický míting. Účastníkom povedal, že útok na synagógu bol zmarený vďaka informáciám, ktoré Nemecku poskytla zahraničná spravodajská služba.

Ako uviedol Laschet v sobotňajšom vydaní denníka Bild, chce ako kancelár presadiť "zákazy protiústavných organizácií a združení, zákazy symbolov nenávisti a teroru, zákazy vstupu a pobytu, vyhostenia a deportácie, pokiaľ je to možné".

Čo je to infodémia (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Iveta Machová


V prípade možného útoku na synagógu v Hagene vzali v piatok večer - po rozhodnutí sudcu - do väzby 16-ročného Sýrčana. Podľa düsseldorfského generálneho prokurátora je mladík podozrivý z prípravy závažného aktu násilia ohrozujúceho štát. Mladík, ktorého zatkli vo štvrtok, údajne počas výsluchu odmietol obvinenia. Jeho právnik, ktorý očakával jeho prepustenie na slobodu, oznámil, že požiada o preskúmanie zadržania a nahliadnutie do spisov.

Podľa informácií z bezpečnostných kruhov bol rozhodujúcim dôvodom zatknutia mladíka čet s podozrivým teroristom z organizácie Islamský štát prostredníctvom služby Telegram.

Podľa prokuratúry dospelému páchateľovi usvedčenému z prípravy závažného aktu násilia ohrozujúceho štát hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až desať rokov. Pri uplatňovaní trestného práva v prípade mladistvých však platia iné normy.

Austrália už nie je slobodná. Je to len americká vojenská základňa s veľkosťou kontinentu (Caitlin Johnstoneová)
Komentár Caitlin Johnstoneovej (Russia Today) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Diana Zaťková