500 eur za lieky, na urazenú, ranenú dušičku politikov (Felvidék.ma)
19 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Správa o pápežovej návšteve a tretej vlne epidémie zatlačila do úzadia a zatemnila obscénny návrh zákona, z ktorého vyplýva, že naši politici sú na kritiku mimoriadne citliví. Presnejšie povedané, voči kritike majú malú alebo žiadnu toleranciu. A preto sa ju snažia potlačiť. Zvlášť tú nepríjemnú.


Názorový článok "500 eur za lieky, na urazenú, ranenú dušičku politikov," prináša portál Felvidék.ma.

Aby sa zabránilo kritike, rozhodlo sa, že zákonným spôsobom oberú kritikov, ktorí sú požehnaní kritickým myslením o chuť zbytočne uvažovať a svoje úvahy zverejňovať a prezentovať. Za týmto účelom sa zrodil návrh zákona, v duchu ktorého od osôb, ktoré urazia osoby pôsobiace vo verejných funkciách, tzv. verejných činiteľov, by sa mohlo požadovať zaplatenie pokuty vo výške 500 eur.

Novela zákona o Policajnom zbore upravuje zákon č. 372/1990 o priestupkoch. Zavádza priestupok proti verejnému poriadku spočívajúci v urážke verejného činiteľa pre výkon jeho právomoci. Za tento priestupok bude možné uložiť pokutu do 500 eur v riadnom konaní. A do 33 eur v blokovom konaní.

Toto všetko však podľa autora článku Felvidék.ma jednu vážnu chybičku krásy, ktorú je možné vidieť už zďaleka. Spod krásnej ružovej tylovej sukničky vykúkajú škaredé chlpaté nohy, ktoré vyzerajú naozaj hlúpo. Návrh zákona je totiž aj na ochranu citlivých dušičiek politikov pred ostrejšou, nepríjemnou kritikou.

Boris Kollár: "Nebudem na tlačovkách stáť vedľa niekoho, kto má všetkých za mafiu"
Predseda parlamentu Boris Kollár bol hosťom relácie O 5 minút dvanásť RTVS. Zjavne nebol v šarmantnej pohode po tom, čo si vypočul hodinku predtým od Igora Matoviča. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Politik je štátny zamestnanec a musí tolerovať kritiku

"Politici však vôbec nepotrebujú osobitnú ochranu pred kritikou," myslí si autor článku.

"Dokonca ani pred tou, ktorá je v drsnejšom tóne. Politik je totiž štátny zamestnanec. Má moc a zodpovednosť prijímať závažné rozhodnutia, ktoré určujú budúcnosť nás všetkých. A aj keď sedí na vysokej stoličke, nie je očkovaný proti neomylnosti. A, áno, musí tolerovať kritiku. A dokonca tolerovať oveľa viac, než priemerný človek. Musí ju tolerovať aj vrátane tvrdých formulácií. A na ochranu pred prípadným ohováraním nie sú okrem existujúcich nástrojov potrebné žiadne ďalšie právne prostriedky," píše Felvidék.ma
Pre kritikov bude akákoľvek kritika tancom na tenkom ľade

O treste pre kritika bude rozhodovať verejný činiteľ, ktorý môže byť tiež kedykoľvek dotknutý. A preto je nemožné a ťažké očakávať od neho nestranný prístup pri rozhodovaní o tom, čo znamená ohováranie. A čo už nie je ohováranie. Preto pre kritikov bude akákoľvek kritika tancom na tenkom ľade.

Autor článku na portáli Felvidék.ma píše, že sa nepovažuje za príliš veľkého znalca zákonov. No myslí si, že tento návrh novely zákona porušuje slobodu prejavu. Podľa neho, keď dôjde zo strany politikov k nesprávnemu rozhodnutiu, k návrhu nejakého zákona, alebo k opatreniu, ktorých je v našej krajine naozaj veľa, je dôležité to pomenovať po mene. Aj drsnejšími slovami, aby tomu porozumel ten, kto tomu musí porozumieť.  Preto ak bude autor očividnej hlúposti označovaný tvrdšími adjektívami „vhodnými pre danú príležitosť“, musí to tolerovať. Môže sa maximálne pokúsiť presvedčiť svojich kritikov a verejnosť argumentami o opaku. Ale v žiadnom prípade kritika očividnej hlúposti nemôže znamenať riziko pokuty do výšky 500 eur.

Očkovacia lotéria "Byť zdravý je výhra" dostala od RTVS po nose
Očkovaciu lotériu od prvej chvíle, ako bola spustená, sprevádza množstvo problémov. Názov má "Byť zdravý je výhra," ale zdá sa, že zdravý spánok budú musieť registrovaní v nedeľu obmedziť. Na vysielanie budú čakať dlhšie. Od 10. októbra 2021 začne... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Európska únia je citlivá na slobodu prejavu

Autor  poukazuje aj na to, že Európska únia je mimoriadne citlivá na slobodu prejavu. Na akýkoľvek, dokonca aj na náznak obmedzenia, reaguje veľmi citlivo. A čo jemnosť slovenskej politickej kultúry? Slová používané politikmi počas diskusií? Pýta sa.

"Politici sa nielenže musia kritizovať, ale kritiku musia aj tolerovať. Aj používanie tvrdších prídavných mien a formulácií, pretože politická cesta, okrem dobrého platu, vplyvu a nespočetných ďalších výhod, je aj o kritike voličov a politici musia vedieť kritike čeliť," dodáva v závere článku autor.

Lipšic nemá na spravodlivosť jednotný meter, ale dvojaký kilometer, tvrdí Šutaj Eštok
Situácia okolo špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sa vyostruje. Je dramatická, ba možno mu ide aj o život! Tak asi takto nejako si to myslí on sám. Jeho slová niečo podobné naznačujú. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik