Čínsky jüan sa výrazne posilnil voči americkému doláru, pričom dosiahol trojmesačné maximum
18 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Čínska ľudová banka (PBC) v pondelok posilnila menu krajiny voči americkému doláru o 69 bázických bodov, pričom dosiahla svoje maximum od polovice júna, informuje portál RT.


Renminbi (oficiálny názov čínskej meny) posilnil na 6,4497 jüanov za dolár. Čínska mena minulý piatok dosiahla týždňové maximum. Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching medzitým prehovorili prvýkrát za sedem mesiacov. Konverzácia sa zamerala na ekonomické problémy, zmenu klímy a Covid-19.

Sun Guofeng, šéf menovej politiky PBC, predtým varoval, že obojsmerné výkyvy jüanu voči doláru budú v roku 2021 normou. Poznamenal však, že Peking „udrží stabilitu čínskej meny v rozumnom a vyváženom rozsahu“.

Čína sa vysmieva USA: "Z vašej vojenskej techniky si teraz Taliban urobil ihrisko"
13 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Minulý rok v čase pandémie sa jüan voči americkému doláru niekoľko mesiacov znehodnocoval. V máji 2020 PBC znížila kurz národnej meny na 7,1316 jüanov za dolár. Pričom išlo o najnižšiu hodnota od februára 2008. Potom však jüan začal voči americkej mene postupne posilňovať.

Trhy teraz čakajú na augustové údaje o úveroch a aktivite v Číne, ktoré by mali byť zverejnené koncom tohto týždňa. Taktiež by mali poskytnúť údaje o stave ekonomiky krajiny. Účastníkom trhu by to potenciálne ukázalo, či je potrebný ďalší stimul.

Čínsky export zatiaľ prekonáva prognózy analytikov, zatiaľ čo pôžičky majú oživujúci sa trend. Avšak priemyselná produkcia a maloobchodné tržby v krajine slabnú a očakáva sa, že sa budú ďalej znižovať.

Dve tretiny Nemcov pracujúcich z domu chce takto pracovať aj po pandémii
Viac ako dve tretiny zamestnancov v Nemecku, ktorí pre koronakrízu pracujú z domu, chcú v takomto spôsobe výkonu svojho zamestnania pokračovať aj po pandémii. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, o ktorého výsledkoch... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR