Chmelár: Všetci sú nervózni ako besní psi. Smerujeme k štátnemu prevratu, alebo k občianskej vojne?
18 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Toto nie je boj dobra so zlom. Ale boj dvoch záujmových skupín o absolútnu moc. A neprestanú, kým neuvidia v putách jedných alebo druhých. Preto sú všetci takí nervózni ako besní psi. Držať palce nejakej strane je v tejto situácii neobyčajne hlúpe. Ľudia by sa mali aspoň pokúsiť o väčší odstup a nadhľad. Aby ich nasledujúce udalosti nezomleli. A uvedomiť si to, čo sa hovorí v jednom bonmote: všetci chcú vaše dobro – nedajte si ho vziať." Eduard Chmelár


"Sú veci, od ktorých je lepšie získať odstup a počkať, kým páni prestanú žartovať," píše na sociálnej sieti profesor Eduard Chmelár. A vracia sa do minulosti. K veciam, kvôli ktorým koalícia vznikla. Pripomína stavanie bytov, nízke ceny energií, vyššie dôchodky! O ktorých dnes kričal aj Boris Kollár. "No ak táto vláda vznikla pre to, tak to mohli radšej nechať Ficovi a Pellegrinimu. Lebo tí tieto veci vedeli robiť lepšie," konštatuje Chmelár.

"Minúty zúfalstva u členov OĽaNO nastali po hanebnej otázke médií," píše Jozef Lenč
"Spoločenstvo zúfalých na zbytočnej tlačovej konferencii. "Takto hodnotí politológ Jozef Lenč tlačovú konferenciu členov strany OĽaNO, kde podľa neho vystúpili najvernejší Igora Matoviča. "Postavili sa pred mikrofón a rozhodnosťou a umom sebe... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prečo nám tentoraz červený denníček N neprináša seriál pikošiek z vyšetrovacieho spisu?"

Spomína aj moralizovanie OĽaNO o tom, keď opozícia vynáša svinstvá zo spisov zatknutých elitných vyšetrovateľov. A zdôrazňuje, že keď zo spisu Kočnera vynášali svinstvá Tódová a Lipšic, tak to bolo vnímané ako akt spravodlivosti, ktorý má právo vidieť celý národ. "Čo sa zmenilo? Prečo nám tentoraz červený denníček N neprináša seriál pikošiek z vyšetrujúceho spisu?" Pýta sa Chmelár.

Najďalej podľa Chmelára zašiel expremiér Matovič. V príspevku na sociálnej sieti, kde podľa profesora  naznačil, čo navrhne urobiť, a cituje: "Koalícia by mala v skrátenom legislatívnom konaní oddeliť generálnu a špeciálnu prokuratúru. Znefunkčniť použitie paragrafu 363 Trestného poriadku. Zrušiť inšpekciu ministerstva vnútra, zmeniť právomoci SIS. A ďalšie úpravy, ktoré mu umožnia, aby stíhal a zatváral, kohokoľvek bude chcieť," píše Chmelár. Boris Kollár podľa Chmelára urobil menšie divadlo pre verejnosť, ale nakoniec bude za dohodnuté kšefty súhlasiť so všetkým. "Protesty občanov nebudú. Vládna koalícia ich zakáže z dôvodu zhoršenej epidemickej situácie opäť," píše Chmelár.

Ospravedlní sa Boris Kollár za "čurillovskú mafiu?"
Peter Kubina, obhajca Jána Čurillu, obvineného vyšetrovateľa NAKA, vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára, aby sa verejne ospravedlnil za vyjadrenie "čurillovská mafia,." To odznelo v rámci tlačovej konferencie strany Sme Rodina z úst predsedu... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Situácia je naozaj nebezpečná

"To, že tento štát je v rozklade, som hovoril už dávno," pripomína Chmelár. Myslí si, že ak sa presadia Matovičove návrhy, bude to fakticky prvý krok k štátnemu prevratu. So všetkými dôsledkami, ktoré takéto konanie má. "Už dnes sme na pokraji občianskej vojny a ak sa Matovič vyhráža, že bol milosrdný, správa sa ako nastupujúci diktátor. Šéf OĽaNO zabudol, že na nastolenie spravodlivosti nestačí zatvárať ľudí, treba brániť právny štát vrátane nezávislosti súdnej moci. Hrozné je, že na tom záleží čoraz menšiemu počtu ľudí," vysvetľuje.

Chmelár je presvedčený, že táto vláda očividne nie je schopná riadiť štát, ale u opozície neprebehla žiadna sebareflexia a jej voliči ju do nej ani netlačia. Perspektíva je podľa neho dosť frustrujúca. A myslí si, že hlavne pre tých, ktorí majú po krk vládneho bezprávia. "Ale neželajú si návrat korupčných praktík, za ktorými stoja skutoční ‘majitelia krajiny’,“ píše.

Pápežova návšteva stav na Slovensku podľa Chmelára nijako neovplyvnila. "Ba skôr naopak," myslí si. Podľa Chmelára sa po niekoľkodňovej pretvárke zúrivý boj rozhorel s ešte väčšou intenzitou ako predtým, dodáva na záver a zdôrazňuje, že nejde o boj dobra proti zlu, ale o boj o absolútnu moc.

Koalícia sa potrebuje dohodnúť naozaj, nie iba džentlmensky, myslí si J. Hrabko
Pred Slovenskom stoja veľké výzvy v podobe nepriaznivého vývoja verejných financií a nastupujúcej jesennej vlny pandémie, preto by mali vládne strany v čo najkratšom čase prekonať aktuálne politické problémy, vrátane ukončenia vojny policajtov a... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR