Američanov mimoriadne vyrušili "drzé" úvahy EÚ o vlastnej obrane
18 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Európska únia dospela po dlhých rokoch úvah k rozhodnutiu. Starý kontinent potrebuje vlastnú obranu. Teda aj vlastnú armádu s vlastným velením. USA a NATO sú však zdesené. Doslova sa pýtajú, kto bude financovať ich vojenské aktivity.


"EÚ plánuje vytvoriť vlastné ozbrojené sily do roku 2022. Takáto potreba sa objavila najmä pri sťahovaní amerických vojakov z Afganistanu. Táto udalosť poukázala na vážnu závislosť Európy od USA. NATO však varuje, že vytvorenie takejto armády naruší vzťahy EÚ s NATO a USA ." Píše francúzsky portál agoravox.fr s odvolaním sa na web observateurcontinental.fr.

NATO spustilo spoločné vojenské cvičenie s Ukrajinou
Spoločné vojenské cvičenie NATO a Ukrajiny sa začalo v Odese na pobreží Čierneho mora. Informovala o tom na v pondelok Twitteri Misia Ukrajiny pri NATO. Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

NATO odkazuje - "nesmiete"

NATO je totiž proti. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg je proti vytvoreniu jednotnej vojenskej sily EÚ. Spojené štáty však v tomto uponáhľanom a neusporiadanom ústupe z Afganistanu všetkých opustili. NATO kritizovalo návrh na vytvorenie spoločných ozbrojených síl EÚ. „Výzvy na vytvorenie novej európskej vojenskej sily po vystúpení z Afganistanu nesmú narušiť veliteľské štruktúry NATO ani odkloniť zdroje aliancie,“ varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore zverejnenom v denníku The Telegraph. „Akýkoľvek pokus o zriadenie paralelných štruktúr, o duplikáciu štruktúry velenia oslabí našu spoločnú schopnosť spolupracovať, pretože s obmedzenými zdrojmi sa musíme vyhnúť duplikácii a duplicite úsilia,“ varoval.
Takže nikto nesmie "odkloniť zdroje"

A máme to tu. Kým je Európska únia dojnou kravou pre americký vojensko-priemyselný komplex a politiku Washingtonu, dovtedy je dobrá. Ak však "odkloní zdroje", dopúšťa sa čohosi nedovoleného.

Európa však avizuje „strategickú autonómiu“. EÚ by mala v priebehu tohto roka predložiť strategický dokument, ktorý sa bude zaoberať návrhom rýchleho vstupu niekoľkých tisíc vojakov. Výzvy na autonómnu európsku vojenskú kapacitu sa v posledných týždňoch zvýšili po tom, čo rozhodnutie USA stiahnuť sa z Afganistanu viedlo Taliban k opätovnému získaniu kontroly nad krajinou.
Európa potrebuje strategickú autonómiu

„Povedal by som, že z toho, čo sa stalo v Afganistane, si stále budeme musieť vziať viac ponaučení,“ povedal  predseda Európskej rady Charles Michel po núdzovej videokonferencii lídrov G7 o Afganistane. Zdôraznil, že „tieto udalosti ukazujú, že pre budúcnosť Európy je nanajvýš dôležité, aby sme rozvíjali svoju strategickú autonómiu pri zachovaní silnejších spojenectiev ako kedykoľvek predtým.“  Nami citovaný portál agoravox.fr ešte pripomína, že v samotnej Európskej únii sa téma vlastnej obrany ťahá desaťročia a dodnes nie je na ňu jednotný názor.

(Medzititulky red. HD.)

Hoax britského mainstreamu: "Rusko nacvičovalo raketovú inváziu do krajín NATO"
"Putin zintenzívňuje vojenské cvičenia: Rusko „vtrhne“ do krajín NATO masívnym raketovým útokom (The Sun, Spojené kráľovstvo)" Tak znie jeden z hoaxov "mienkotvornej" tlače v médiách krajín NATO. Strategické rusko-bieloruské cvičenie Zapad-2021 sa... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Ivan Brožík