Státisíce ruských a bieloruských vojakov predviedli svoje schopnosti na spoločnom vojenskom cvičení Zapad 2021 (VIDEO)
17 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Moskovské ministerstvo obrany zverejnilo veľkolepé video z aktívnej fázy spoločného strategického cvičenia Zapad 2021. Cvičenie sa skončilo vo štvrtok po akciách na deviatich vojenských cvičiskách v Rusku a Bielorusku, informuje portál RT.


Zapad - čo v ruštine znamená „západ“ - sa koná každé štyri roky ako spoločné cvičenie medzi oboma národmi. Tento rok sa zúčastnilo viac ako 800 vozidiel a asi 200 000 jednotiek, vrátane asi 2 000 vojenských pracovníkov z iných spojeneckých krajín vrátane Indie, Kazachstanu, Kirgizska a Mongolska.

Tohtoročné cvičenie trvalo týždeň. Podľa ministerstva vojská oboch národov spoločne zničili „pevnosti a kritické zariadenia konvenčného nepriateľa“ vo vojnových hrách, ktoré sa nachádzali v dosahu Obuz-Lesnovsky v Bielorusku.

 



Na zverejnenom videu ruskej armády je možné vidieť odpaľovanie rakiet, cez 200 cieľov simulujúcich veliteľské a riadiace strediská nepriateľa a asi 300 vojakov výsadkového vojska Pskov, ktorí leteli padákom z výšky 800 metrov.

Podľa Moskvy cvičenia pozorovali vojenskí diplomati z 18 rôznych štátov.

Rusko každoročne vedie vojnové hry, ktoré sa striedajú medzi štyrmi miestami - západ, východ, stred a Kaukaz. Ak sa budú ozbrojené sily aj naďalej riadiť rovnakým vzorom, budúcoročné podujatie bude mať názov Vostok 2022. Malo by sa konať na Sibíri a na Ďalekom východe.

Rusko úspešne otestovalo nový systém protiraketovej obrany
Letecké a kozmické sily (VKS) Ruskej federácie uskutočnili ďalší test novej rakety protivzdušnej obrany, ktorá úspešne splnila určené ciele a zasiahla cieľ v stanovenom čase. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR