SaS bude vetovať Mikulcov špehovací nápad
17 | 09 | 2021 I Ivan Brožík/TASR

Už aj Sulíkovej Slobode a Solidarite dochádza, kam až sú schopní v búraní demokracie zájsť niektorí koaliční partneri. Avizuje veto k Mikulcovmu návrhu zákona o špehovaní bankových účtov.


"Koaličná SaS nesúhlasí s iniciatívou ministerstva vnútra, aby mohli policajti prelomiť bankové a telekomunikačné tajomstvo aj pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku proti majetku." Informuje o tom verejnoprávna tlačová agentúra TA SR.
Proste bude veto!

Návrh, ktorý je súčasťou novely zákona o Policajnom zbore, sú pripravení na koaličnej rade vetovať.
"Plánované rozšírenie sa prieči požiadavkám na ochranu súkromia jednotlivca a ochranu osobných údajov v zmysle GDPR. Navyše ministerstvo vnútra robí zbytočnú nadprácu pri boji s praním špinavým peňazí a dochádza tak k tzv. goldplatingu, proti ktorému sme sa zaviazali v programovom vyhlásení vlády bojovať,“ uviedol podľa agentúry TA SR predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

"Podobne postupovala SaS podľa neho aj pri návrhu vytvoriť centrálny register účtov, proti ktorému sa strana ohradila." Dodáva agentúra.
Pripomienkovali aj ďalší

"Ministerstvo vnútra  SR podľa citovaného zdroja v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky k návrhu novely zákona z medzirezortného pripomienkového konania. "V súvislosti s novelou si pripomienky uplatnila Národná banka Slovenska, ako aj Slovenská banková asociácia," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Petra Friese. Doplnila, že k uplatneným pripomienkam sa uskutoční rozporové konanie so subjektmi, ktoré ich uplatnili.
Nič iné ako drzosť

"Podľa návrhu ministerstva vnútra by policajti mohli prelomiť bankové a telekomunikačné tajomstvo aj pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku proti majetku. Oprávnenie by mohli využívať napríklad pri podvodoch alebo pátraní po odcudzených mobiloch. V súčasnosti je to možné len pri objasňovaní trestných činov." Vysvetľuje v závere správy TA SR.

(Medzititulky red. HD.)

Nad Remišovou sa zmráka. Ak odíde Kolíková k Sulíkovi, budú sa robiť zmeny vo vláde, avizuje Kollár
05 | 09 | 2021 | TASR