Putin sa nezúčastní na Bidenom zvolanom summite o klíme a možno ani na VZ OSN
17 | 09 | 2021 I

Ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne zúčastniť sa na schôdzke lídrov štátov najviac zodpovedných za zmeny klímy, ktorú na 17. septembra v online formáte organizuje americký prezident Joe Biden.     


Informoval o tom v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý podľa agentúry RIA Novosti dodal, že o zástupcovi Ruska na podujatí sa rokuje prostredníctvom diplomatických kanálov.

Podľa Peskova je otázna aj Putinova účasť na Valnom zhromaždení OSN, ktorá sa tento rok koná v hybridnej forme: online i prezenčne.

Peskov sa na pravidelnom brífingu vyjadril i k odstráneniu aplikácie Navaľnyj z obchodov s aplikáciami spoločností Google a Apple, pričom to označil za krok, ktorý je v súlade s ruskými zákonmi.

Na otázku, ako v Kremli vnímajú Navaľného projekt Chytré hlasovanie, ktoré je funkciou aplikácie Navaľnyj a ktorá má viesť k porážke kandidátov prokremeľskej strany vo voľbách, Peskov odpovedal, že negatívne.

"Ide o absolútne provokatívne pokusy, ktoré vlastne škodia voličom," vyhlásil Peskov s tým, že vnímať tento projekt inak "ani nie je možné".

Samotný Putin v prebiehajúcich voľbách využije možnosť hlasovať elektronicky. Dátum, kedy sa Putinovi skončí karanténa nariadená kvôli chorým na covid v jeho okolí, podľa Peskova ešte nie je známy.

Voliči v Rusku ôsmy raz volia poslancov Štátnej dumy (HISTORICKÁ ANALÓGIA)
V Rusku sa začali voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa. Ako prvé sa otvorili volebné miestnosti na ruskom Ďalekom východe. Hlasovanie bude pre pandémiu koronavírusu trvať tri dni, až do nedele. Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR