Portál na elektronické hlasovanie do štátnej Dumy čelí útokom. Rusko tvrdí, že väčšina je z USA
17 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Portál federálnej platformy využívanej v prebiehajúcich voľbách v Rusku na dištančné elektronické hlasovanie (DEG) je terčom masívnych hekerských útokov - najmä z USA, Nemecka, Ruska, Číny a Ukrajiny. Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informovala predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová.


Spresnila, že z USA prichádza asi 50 percent útokov, z Nemecka približne 25 percent, po desať percent aktivít vykonávajú hekeri z Ruska a Číny a z Ukrajiny sa vedie päť percent útokov.

Elektronické hlasovanie v prebiehajúcich voľbách je možné v mestách Moskva a Sevastopol, ako aj Nižnonovgorodskej, Rostovskej, Murmanskej a Kurskej oblasti.

Mnohí voliči, najmä v Moskve, sa sťažujú, že web na hlasovanie je preťažený a pracuje pomaly. Moskovská volebná komisia reagovala, že pre veľký záujem musela aktivovať čakáreň na hlasovanie. Dodala, že za prvé tri hodiny v Moskve elektronicky hlasovalo 350.000 z pol milióna zaregistrovaných voličov.

Predseda moskovského štábu pre dohľad nad voľbami, známy ruský novinár Alexej Venediktov, dodal, že na túto webovú stránku sa vedie útok, pri ktorom ho hekeri zahlcujú množstvom prihlásení v rovnakom čase z vírusmi napadnutých počítačov. Napriek tomu systém elektronického hlasovania podľa neho zatiaľ pracuje dobre.

Voliči v Rusku ôsmy raz volia poslancov Štátnej dumy (HISTORICKÁ ANALÓGIA)
V Rusku sa začali voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa. Ako prvé sa otvorili volebné miestnosti na ruskom Ďalekom východe. Hlasovanie bude pre pandémiu koronavírusu trvať tri dni, až do nedele. Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR