Pandémia mu zničila živobytie a liečbu chorej dcérky Alicky mu poisťovňa nepreplatí
17 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vojtech Petrík z obce Čaka podnikal viac, ako 20 rokov. Jeho podnikanie oslabil najskôr vstup do Európskej únie a príchod zahraničných predajcov, ale posledný klinec do rakvy mu zabila pandémia a opatrenia, ktoré sa nastavili tak, že bol prinútenú živnosť odovzdať. Jeho príbeh, ale nie je jediný. Týka sa mnohých iných...


Reportáž s pánom Petríkom priniesli TVNoviny. sk. Vojtech Petrík investoval do hlivárne. "Zobrali sme pôžičku, z ktorej sme vybudovali hliváreň," priblížil v reportáži. Zo začiatku sa im darilo, najmä po jarmokoch. Predávali lúpané orechy, nedávno začal vyrábať aj prívesky z marhuľových kôstok a zhotovuje aj metly.

Postupne ako pribúdala konkurencia zo zahraničia, hlavne po vstupe Slovenska do Európskej únie, tak sa im predaj znižoval a zlom nastal, keď sa pre pandémiu začali obmedzovať jarmoky. Hlavne tie veľké jesenné. To Vojtecha Petríka položilo na kolená. "To bola taká bodka, taký klinec do rakvy. Bol som nútený odovzdať živnosť a teraz som v podstate nezamestnaný," povedal.

S manželkou sa starajú aj o 10 ročnú hendikepovanú Alicku. Alicka má psychické poškodenie, čiže cibria jemnú motoriku cibria a robia všetko, čo je v ich silách. Ich jediný príjem tvorí opatrovateľské, ktoré dostáva manželka pána Petríka a bez peňazí ide všetko ťažšie. Rehabilitácie, Alickina liečba im pohltí celý rozpočet. Alicku liečia alternatívnou medicínou a tú zdravotná poisťovňa neprepláca.  Jarmoky sú stále kvôli pandémii obmedzené. Zrušili aj tradičný jarmok v Leviciach, ktorý mal byť v polovici októbra.

"Keby sa obnovila jarmočná činnosť, bola by to záchrana a nielen pre mňa. Podobný osud, ako ja, majú mnohí iní," dodal v závere reportáže TVNoviny.sk.

Desať detí Borisa Kollára sa zúčastnilo stretnutia s pápežom
Nie jedenásť, ale iba desať detí Borisa Kollára sa zúčastnilo stretnutia s pápežom. Multiotecko pre portál Pluska neprezradil aj mená detí, ktoré mali možnosť stretnúť sa s pápežom Františkom osobne. Kollár sa podľa Plusky pochválil, že radosť... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Obmedzenie a zrušenie jarmokov, trhov, ma dopad aj na dobročinnú charitatívnu oblasť

Veľké jarmoky a trhy bývali aj miestom, kde za účasti dobrovoľníkov prebiehali rôzne zbierky. Či už pre nejaké organizácie, alebo konkrétne rodiny, ktoré boli a sú na pomoc odkázané. Toto všetko doslova padlo spolu s jarmokmi a trhmi. Existuje síce online priestor, ale atmosféru a osobný kontakt nenahradí nikto.

Aj Biela pastelka bude v tomto roku opäť bez atraktívneho programu. Bývalo to inak, ale jesenná zbierka sa napriek obmedzeniam uskutoční. 24. septembra 2021 budú v uliciach slovenských miest a obcí dobrovoľníci verejnej zbierky Biela pastelka, aj keď bez tradičného programu. Biela pastelka už 20 rokov zlepšuje život nevidiacim a slabozrakým.

Babráci privádzajú spoločnosť na pokraj rozkladu! (gen. Pavol Macko)
Komentár generálporučíka Pavla Macka (Facebook) Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič