Návšteva pápeža Františka skončila ako do neba volajúca hanba s ignorovaním slovenského národa!
17 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva pápeža Františka na Slovensku skončila v stredu krátko popoludní. Bola ale taká, akú si ju naši ľudia predstavovali? Bola v prvom rade taká, akú si ju predstavovali naši politici, a hlavne prezidentka.


Pápež František bol na Slovensku od nedele a mal tri vážne a veľké stretnutia s veriacimi. Tí boli zväčša s návštevou svätého otca spokojní. Nespokojní boli nielen tí, ktorým sa Františkova návšteva zdala príliš drahá, ale aj Inštitút národnej politiky. Ten dokonca v statuse na svojom profile napísal, že návšteva pápeža Františka skončila ako do neba volajúca hanba s ignorovaním slovenského národa!
Z pobytu pápeža na Slovensku urobila prezidentka návštevu štátnu, hoci bola možno len pastoračná

„Médiá, politici aj pozorovatelia vyzdvihovali s nadšením až štvordňovú návštevu pápeža Františka na Slovensku. Namiesto kvality, bola dôležitá kvalitatívna dĺžka času,“ píše v úvode Inštitút národnej politiky, podľa ktorého z pohľadu väčšiny hodnotení, čo mala návšteva Slovenska znamenať, vypadli z vaničky so zašpinenou spoločenskou, aj cirkevnou vodou dve kľúčové „deti“ – Boh a Slovensko, presnejšie slovenský národ.

„Boh-Otec, Stvoriteľ, ktorý sa obracia k národom a až z nich si vyberá človeka, ktorý bude robiť Jeho Dielo. Z pobytu pápeža na Slovensku urobila prezidentka návštevu štátnu, hoci bola predovšetkým a možno len pastoračná – určená na komunikáciu s predstaviteľmi Cirkvi a veriacimi na Slovensku,“ konštatuje Inštitút a dodáva, že to bol prvý, mainstreamový odklon – využitie popularity pápeža a samotnej návštevy na politickú sebaprezentáciu.

5 pikantných faktov o návšteve pápeža: Kollár prišiel s dcérou mafiána, Remišová bola opäť neschopná
Návšteva pápeža je v posledných dňoch jednou z najdiskutovanejších tém v krajine. Toto je päť pikantností, ktoré so sebou príchod Svätého Otca priniesli, píše Pluska. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Tibor Sipos


„Druhý odklon od podstaty bol ceremonializmus, ktorý pápež neznáša a v kázni na ho aj odsúdil. Dôležité je, že tieto slová o povrchnosti boli určené nielen ovečkám, ale aj miestnym cirkevným hodnostárom,“ píše Inštitút, podľa ktorého spoločným menovateľom hosťa, aj hostiteľov, či už štátnych alebo cirkevných, bola absencia „slovenskosti“. „Slovensko je krajina, živou pomnožnou bytosťou je však slovenský národ. Ako jeden z mnohých národov, ku ktorým hovorí Boh,“ uvádza Inštitút národnej politiky. „Pred Bratislavou si pápež František v Budapešti vypočul prosbu Viktora Orbána, aby sa modlil a zachoval „kresťanské Maďarsko“. Tvár slovenské národa sa však v návšteve Františka na Slovensku neodrážala ani z posolstiev našich politikov,“ pridáva Inštitút.

"Nie je dobrý katolík": Česi si všimli, že návšteva pápeža sa netešila veľkému záujmu slovenských veriacich
Pápež František po ôsmich rokoch od prvého pozvania nakoniec prišiel na návštevu Slovenska. Ako ale upozorňujú cirkevní analytici, záujem Slovákov o stretnutie s pápežom je všeobecne nízky, píše český portál sputniknews.cz. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Nikde nezaznela tradičná slovenská hymna pre chrám „Bože čos’ ráčil slovenskému ľudu

„Pápežská hymna, ktorú slovenskí veriaci s obľubou spievajú zaznela – aj to bez slov (!) len v záhrade Grassalkovičovho paláca, keď prichádzal pontifex. Nezaznela nikde inde, ani v utorok na východnom Slovensku, ani v Šaštíne,“ konštatuje v statuse  smutne Inštitút a dodáva, že to bola aj veľká rana šaštínskej tradícii, po prvý raz odkedy tam chodia pútnici na slovenskú „národnú púť“ k svojej národnej patrónke Slovenska, Sedembolestnej Panne Márii.

To, že sa na pódiu práve v Šaštíne po pravici pápeža medzi ostatnými biskupmi objavil aj odstavený „liberálny“ biskup Robert Bezák Inštitút riešiť nemieni, rovnako tak ani možné prepojenie Bezáka s Čaputovou v jej kampani. „Podstatné sú odklony, faux pas a ignorovanie národného jadra počas návštevy pápeža na Slovensku. „Nikde nezaznela ani tradičná slovenská hymna pre chrám „Bože čos’ ráčil slovenskému ľudu“. Cirkevný historik Jozef Rydlo tieto skutočnosti ohodnotil ako „debakel a do nebies volajúcu hanbu“, píše Inštitút.

Niečo nie je v poriadku, keď pápeža obdivujú ateisti. Nedobrý pastier, ktorého vlci chvália...
Liberálny novinár denníka SME, Samuel Marec, to zhrnul za všetkých a svojím komentárom zvýraznil, čo tlelo niekde pod povrchom. Pápež František je celebritou neznabohov a ateistov. A to je vážne zistenie. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Petra Demková


Inštitút si tiež všimol, že v Budapešti na medzinárodnom ekumenickom kongrese vľavo a vpravo od oltára viseli dve obrovské zástavy - maďarská a pápežská. Hoci išlo o medzinárodné, svetové cirkevné podujatie, organizátor nezabudol na svoj národný rozmer. „A to nie je všetko. Na záver spievali (!) po maďarsky najprv hymnu pápežskú, ktorá na Slovensku zaznela len v uzavretom kruhu pred papalášmi v prezidentskej záhrade, a len symfonicky, a potom v Budapešti zaznela na podujatí aj maďarská štátna hymna „Isten, áldd meg a magyart“ (Bože, požehnaj Maďara),“ zhodnotil Inštitút národnej politiky.

Prešľap prezidentkiných dcér pri stretnutí s pápežom. TOTO si na seba teda dať nemuseli
Stretnúť sa s hlavou katolíckej cirkvi je pre každého veriaceho veľkou udalosťou. Tí, ktorí sa s ním stretnú oficiálne by však mali dodržiavať istý protokol, ktorý určuje čo a ako. Porušiť ho znamená dopustiť sa poriadneho faux post. Je preto... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pápež neprišiel k nám neprišiel kvôli Slovákom, ale kvôli sebe a svojím cirkevným veciam

Ďalší rozdiel bol podľa Inštitútu v národnom prístupe hostiteľov. „Viktor Orbán priamo poprosil pápeža, aby „nedopustil stratu kresťanského Maďarska.“ Každému je zrejmé, že Maďarsko = Maďari. Pápež bol v Maďarsku len chvíľu, ale Maďari dosiahli viac ako Slováci za štyri dni. Krátko v stručnom príhovore pred modlitbou Anjel Pána totiž František vyzdvihol maďarskú vernosť k vlastným koreňom,“ pochválil Inštitút našich južných susedov. „A čo my a naše korene? Našu najvyššiu hodnotu, ktorú si všimol aj Vatikán - slovenské bratstvo, máme podľa pápeža použiť na „európsku integráciu“... Jednoducho slovenský národ akoby na Slovensku buď neexistoval, alebo nemal nárok na požehnanie či identitu,“ pokračuje v kritickom tóne Inštitút.

Farizeji sa prisali na pápeža a predvádzajú svoju svätosť, píše Anna Belousovová
"Farizeji. Toto slovo ma napadlo, keď som si prečítala reakcie politikov na príhovor pápeža v záhrade prezidentského paláca." Začína rovno k veci Anna Belousovová. (Pozn.red. HD: "Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo sa podobáte... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Návšteva pápeža po 18-tich rokoch bola podľa neho len „na Slovensku“, ale nebola slovenská. „Dôraz sa kládol na sociálne vylúčené marginálne skupiny a rôzne menšiny a iné náboženské skupiny, čo s nadšením do sveta šírili globálne médiá, pre ktoré je hocičo národné ako svätená voda pre čerta,“ zamýšľa sa Inštitút národnej politiky, podľa ktorého zo slovenského, národného, aj náboženského hľadiska, a v kontexte histórie slovenskej národnej identity, ktorú pestovali prevažne národne uvedomelí kňazi, bola návšteva pápeža Františka kvantitatívne dlhá, ale obsahom a duchovným posolstvom pre slovenský národ chudobná až macošská.



„A tak výsledným dojmom pre mnohých veriacich vlastencov bolo totálne sklamanie. Jedno je isté. Pápež neprišiel na Slovensko kvôli Slovákom, ale kvôli sebe a svojim cirkevným veciam. Zatiaľ čo liberálni politici urobili zo štátu len „túto krajinu“, pre svetovú verejnosť, ktorá sledovala pobyt pápeža na Slovensku, sa úplne vytratil slovenský národ,“ skonštatoval v samom závere statusu Inštitút národnej politiky.

Pápež sa rozlúčil so Slovenskom, nosím vás všetkých v srdci, odkázal
Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR