Kolíková stále nevidí problém v spôsobe, akým sa vyšetrujú kauzy. Potrebuje len upratať Žilinku
17 | 09 | 2021 I Petra Demková

V piatok večer sa roztrhlo vrece s komentármi o tom, čo sa udialo na Slovensku za posledné hodiny. Najviac samozrejme rezonuje zatknutie a vzatie do väzby vyšetrovateľa Čurillu a vojna v polícii. Aj Mária Kolíková vyliezla z ulity a rozhodla sa prehovoriť. Čo napísala, je však zarážajúce.



Pani Kolíková dostáva otázky

„Často v posledných dňoch dostávam otázky, čo si myslím o zadržaní vyšetrovateľov, ako si vysvetľujem zrušenie konkrétnych obvinení, čo si myslím o situácii v polícii. Samozrejme, že to, čo sa deje, ma núti zamýšľať sa nad tým, ako tomu predchádzať. Ale myslím si, že byť teraz sudcom bez zdržanlivosti, rovnako nie je dobré,“ začína ministerka spravodlivosti svoj príspevok na Facebooku.

„Vyšetrovatelia s ohľadom na odkrývanie káuz prepojených na najvyššie špičky štátu, majú pred sebou naozaj veľmi veľkú a vážnu prácu, na ktorú je vyvíjaný aj veľký verejný tlak, aby výsledky priniesli v čo najkratšom čase a, samozrejme, aj v čo najlepšej kvalite. Veľmi ťažko sa hocikomu pracuje pod tlakom. A ten tlak je tu obrovský,“ začína ospravedlňovať prešľapy orgánov činných v trestnom konaní Kolíková.

SIS sa kategoricky ohradila voči mediálnym a politickým "konšpiráciam"
"Slovenská informačná služba (SIS) kategoricky odmieta konšpiračné teórie o akejsi údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako "nástrojov", a to len z dôvodu odstúpenia spravodajských poznatkov zákonným príjemcom." Reagovala podľa... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Musíme sa pozrieť na systém... a odobrať kompetencie GP

Podľa ministerky je pre celú spoločnosť je dôležité, aby k očiste došlo. „Dôležité je však aj to, aby k očiste došlo zákonným a aj dôveryhodným spôsobom. Konfliktné situácie medzi inštitúciami, či už je to medzi generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, vyšetrovateľmi, inšpekciou, túto dôveryhodnosť spochybňujú,“ priznáva Kolíková problémy.

„Preto si myslím, že v záujme obnovy dôvery v právny štát sa musíme pozrieť na systém ako taký. Riešením je nastavenie systému tak, aby sa inštitúcie nedostali do konfliktu v rámci trestného konania. Tak ako si myslím, že tomu neprimerane vytvára priestor ustanovenie §363 Trestného poriadku, tak si myslím, že sa treba rozprávať aj o tom, ako by mala vyzerať naozaj nezávislá policajná inšpekcia,“ myslí si Mária Kolíková.

„Diskusie k tomu boli, napokon, už aj v minulosti a myslím si, že je naozaj na mieste rozprávať sa o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala na starosti inšpekciu nielen voči policajtom, ale napríklad aj voči príslušníkom zboru väzenskej a justičnej stráže, voči finančnej správe a vôbec voči ozbrojeným zložkám,“ uzavrela ministerka svoj príspevok na sociálnej sieti.

Aktuálne: Lipšicov krátky ale drsný odkaz Borisovi Kollárovi!
Daniel Lipšic posiela v piatok večer odkaz predsedovi parlamentu cez sociálnu sieť. Toto sa Borisovi Kollárovi nebude páčiť! Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Petra Demková