Koalícia sa potrebuje dohodnúť naozaj, nie iba džentlmensky, myslí si J. Hrabko
17 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Pred Slovenskom stoja veľké výzvy v podobe nepriaznivého vývoja verejných financií a nastupujúcej jesennej vlny pandémie, preto by mali vládne strany v čo najkratšom čase prekonať aktuálne politické problémy, vrátane ukončenia vojny policajtov a nového nastavenia pomerov v koalícii. V diskusii na TASR TV to uviedol publicista Juraj Hrabko.


„Treba zastaviť vojnu medzi policajtmi, prokurátormi a sudcami. Treba sa vysporiadať s koaličnou dohodou. Snaha nechať koaličnú dohodu tak a dohodnúť sa džentlmensky by mohla platiť v iných krajinách, kde sú džentlmeni,“ povedal. Na druhej strane, ak chce koalícia naďalej vládnuť, inú cestu ako vzájomnú dohodu podľa neho nemá.

Rozhodnutie poslancov zo strany Hlas-SD stiahnuť z parlamentu návrh na vyslovovanie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, považuje Hrabko za takticky správny. Parlament by podľa neho návrh nepodporil a tým by nepriamo vyslovil ministerke dôveru po odchode zo strany Za ľudí. Hrabko tiež neočakáva, že by parlament vyslovil nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a nepokladá za pravdepodobné, že by o jeho výmenu požiadal premiér Eduard Heger (obaja OĽANO).

Roman Michelko: Nič nie je rozhodnuté, policajné zložky sa pripravujú na ofenzívu
Roman Michelko, na portáli Veci verejné, hodnotí zatknutie elitných vyšetrovateľov Jána Čurillu a Pavla Ďurku. A ako bonus aj zatknutie dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholza vlastnými ľuďmi z inšpekcie. Ide podľa neho o znak... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


Za jediné pozitívne riešenie situácie v bezpečnostných zložkách považuje Hrabko vládu zákona, keď sa neprihliada na „našich a vašich ľudí“, ale len na skutkový stav.

Za satisfakciu pre prezidentku Zuzanu Čaputovú označil Hrabko jej stretnutia s pápežom Františkom. Pripomenul negatívne postoje niektorých predstaviteľov cirkvi k jej osobe v čase, keď na post hlavy štátu kandidovala.

„Návštevu pápeža na Slovensku možno označiť za vydarenú,“ skonštatoval Hrabko. „Je vidieť, ako bol pápežov tím zohratý, ako mal pripravené všetky vystúpenia a v každom okamihu sa vedelo, čo a ako bude. Toto našim politikom chýba, odborný kruh poradcov,“ poznamenal.

Návšteva pápeža, ale aj začiatok školského roka, či návrat ľudí z dovoleniek sú však rizikovými faktormi z hľadiska šírenia koronavírusu. „Myslím si, že do desiatich dní budeme vidieť, čo to prinieslo, respektíve, neprinieslo,“ poznamenal Hrabko.

Prípravu Slovenska na jesennú vlnu pandémie považuje za slabú. Spoliehame sa podľa neho najmä na zaočkovanosť a na to, že časť obyvateľstva už chorobu priamo prekonala.

Zurian šokuje: Ku Koščovi chodili na obedy Lipšic so Slobodníkom, Pčolinským aj Kováčikom!
Veci, ktoré sa dejú v našej polícii a tajnej službe ďaleko presiahli hranice, ktoré sa dajú normálnym ľudským rozumom pochopiť. Zatýkania na jednej, druhej či tretej strane, teda SIS, NAKA a Úrade inšpekčnej služby, sa tu ešte nikdy v novodobej... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik