Facebook scenzuroval nemecké hnutie, aby vraj zabránil šíreniu „škodlivých“ nápadov
17 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Už viac nejde len o botov a trollov, Facebook zriadil novú kategóriu „sociálneho poškodzovania“, ktorú uverejňujú skutoční používatelia, počnúc čistením stránok a účtov na Instagrame nemeckej skupiny Querdenken, ktorá bojuje proti opatreniam, informuje portál RT.


Vedúci bezpečnostnej politiky Facebooku Nathaniel Gleicher akciu oznámil vo štvrtok. Uviedol, že jeho tím sa niekoľko mesiacov zaoberal „hrozbami, ktoré pochádzajú zo skupín autentických účtov využívajúcich našu platformu, ktoré spôsobujú sociálne škody.”



Jeho najbližšie k definícii „sociálnej ujmy“ je obsah, ktorý „vyzýva k násiliu alebo k diskreditácii lekárskej vedy“.

Gleicher hovorí, že jeho skupina odstránila sieť účtov, stránok a skupín na Facebooku a Instagrame „za zapojenie do koordinovaného úsilia o opakované porušovanie našich komunitných noriem vrátane zverejňovania škodlivých dezinformácií o zdraví, nenávistných prejavov a podnecovania násilia“.

Poznamenal, že bolo zablokované aj zdieľanie ich domén na Facebooku a Instagrame. Ale dodal, že „nezablokovali všetok obsah Querdenken“.



Querdenken - v preklade "laterálne myslenie" - je hnutie "spojené so škodlivými nápadmi," napísal Gleicher. Dodal, že obsah zverejnený na zakázaných stránkach je "zameraný predovšetkým na podporu sprisahania". "Nemecká vláda a jej obmedzenia sú súčasťou väčšieho plánu na zbavenie občanov ich slobôd a základných práv," tvrdí scenzurovaná skupina.

Podľa Facebooku skupina „typicky vyobrazovala násilie ako spôsob, ako zvrátiť vládne opatrenia súvisiace s pandémiou obmedzujúce osobné slobody“. Skupina „sa zaoberala fyzickým násilím voči novinárom, polícii a praktickým lekárom v Nemecku“, uviedol Gleicher.

Aplikácia Navaľnyj bola odstránená z Google Play a App Store
Spoločnosti Google a Apple odstránili zo svojich obchodov aplikáciu Navaľnyj. Na sociálnych sieťach o tom v piatok informovali spolupracovníci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR