Zurian šokuje: Ku Koščovi chodili na obedy Lipšic so Slobodníkom, Pčolinským aj Kováčikom!
16 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Veci, ktoré sa dejú v našej polícii a tajnej službe ďaleko presiahli hranice, ktoré sa dajú normálnym ľudským rozumom pochopiť. Zatýkania na jednej, druhej či tretej strane, teda SIS, NAKA a Úrade inšpekčnej služby, sa tu ešte nikdy v novodobej slovenskej policajnej histórii nediali.  


Zvykne sa hovoriť, že vždy je všetko prvý raz. A veru toto, čo sa deje teraz u nás tu ešte nikdy v histórii Slovenska nebolo. Veľa vecí vyplávalo na povrch krátko po výpovedi exšéfa NAKA Branislava Zuriana, a veľa vecí určite ešte dozvie verejnosť z výpovedí zadržaných vyšetrovateľov NAKA. Ako informuje portál veciverejne.sk, NAKA pripravovala vzniesť obvinenie piatim vysoko postaveným policajtom, vrátane bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana, šéfa bratislavských operatívcov Jána Kaľavskeho či šéfky vyšetrovacieho tímu inšpekčnej služby Diany Santusovej.
S Kaľavským mal pracovný vzťah, Santusovú videl trikrát v živote

Národná kriminálna agentúra sa síce na niečo hotovala, lenže Úrad inšpekčnej služby (ÚIŠ) jej vyšetrovateľov predbehol a štyroch z nich obvinil z marenia spravodlivosti a zneužitia právomocí. Zurian v rozhovore pre Hospodárske noviny uviedol, že o návrhu na jeho stíhanie a zaradenie do údajnej zločineckej skupiny čítal tento týždeň v médiách a celého prípadu ostal prekvapený.

Režim Lipšicových kajúcnikov baží po krvi Zuriana, Santusovej a Kaľavského
Róbert Fico nedávno zverejnil informáciu, že je naplánovaná akcia, ktorá bude zameraná na tých ľudí, ktorí prehovorili o manipulácii svedkov. Menoval Branislava Zuriana, Dianu Santusovú a Jána Kaľavského. Ministerstvo vnútra vtedy uviedlo, že... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Toľko klamstiev na pár listoch papiera. Neveril som vlastným očiam, že si niekto môže takto vymýšľať. Za svojej policajnej praxe som sa s takýmto neprofesionálne spracovaným realizačným návrhom ešte nestretol,“ skonštatoval bývalý šéf NAKA na adresu svojich bývalých podriadených. Zurian tiež tvrdí, že s osobami, s ktorými má údajne tvoriť danú skupinu nie je v žiadnom vzťahu.

„S Jánom Kaľavským som mal pracovný vzťah, keď som bol riaditeľom NAKA. Pani Santusovú som videl trikrát v živote. Keď prišla ako vyšetrovateľka po Jána Kaľavského, potom služobne v mojej bývalej kancelárii a poslednýkrát, keď som bol vypovedať na Úrade inšpekčnej služby k záznamu, ktorý som napísal po rozhovore s Kaľavským. Zvyšné dve osoby vôbec nepoznám,“ uviedol na margo Kaľavského a Santusovej, ktorí mali byť zadržaní spolu s ním. Niektoré médiá ale informovali, že hlavou tejto „skupiny“ má byť podnikateľ a bývalý SIS-kár Peter Košč, ktorý býva označovaný ako „pán X“.

Vojnu policajtov začala NAKA a špeciálny prokurátor Lipšic, píše Dag Daniš
Dag Daniš zrekonštruoval udalosti za posledný rok a v najnovšom komentári v denníku Postoj hodnotí vojnu policajtov. V tej sa už laická verejnosť môže pomaly aj strácať. Kto, s kým, kde a prečo zodpovedať bežný občan dokáže iba ťažko. Daniš píše,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nech povedia Slobodník a Pčolinský čo Lipšic od Kováčika požadoval

Pre Hospodárske noviny Branislav Zurian uviedol, že sa nepozná ani s Koščom. Vraj vie len toľko, že existuje. „Stretli sme sa asi štyrikrát za celé tri roky, čo som pôsobil na Policajnom prezídiu v Bratislave. Dôvody ale spresním pred orgánmi činnými v trestnom konaní, keďže som podal v súvislosti s týmito udalosťami trestné oznámenie. Podľa mojich informácií však k nemu domov na obedy chodil nemenovaný súčasný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý mal k nemu asi blízko.

Ja určite nie,“ bránil sa Zurian tvrdeniam, že práve on mal blízko ku Koščovi. Z exšéfa NAKA napokon vypadlo aj meno onoho prokurátora zo špeciálnej prokuratúry. „Podľa mojich informácií chodil na obedy k Petrovi Koščovi súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic spoločne s dnes už bývalým riaditeľom Národnej jednotky finančnej polície Bernardom Slobodníkom a budúcim šéfom tajnej služby Vladimírom Pčolinským,“ prezradil podrobnosti Zurian.

Lipšic dostal od Penty štvrť milióna za nič, a to nikoho netrápi? Pýta sa nechápavo Blaha
Ak špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nedostával doteraz od života facky, tak podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha mu ich v ostatnom čase rozdáva výdatne. A nielen jemu, ale aj „skvelej“ novinárke z Denníka N Monike Tódovej, ktorá sa zaradila medzi... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


„U Petra Košča sa Lipšic s týmito osobami stretával s Dušanom Kováčikom. Veď nech povedia títo ľudia, čo Lipšic od Kováčika požadoval,“ dodal Zurian s tým, že Lipšic by mal vysvetliť, čo riešil u Petra Košča s Dušanom Kováčikom. Ešte koncom mája tohto roku Zurian prehovoril aj o najznámejšom a hlavnom kajúcnikovi Ľudovítovi Makóovi. Od bývalého prvého námestníka SIS Borisa Beňu vraj dostal informáciu, že prostredníctvom riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos vydierali premiéra Hegera, aby Makó mohol získať miesto v SIS. Heger však toto tvrdenie považuje za čistý nezmysel a je pripravený o tom vypovedať aj pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

Bezcharakterné prasa na šesť? Lipšic
05 | 09 | 2021 | Aneta Leitmanová

Matovič potreboval Makóa bez problémov a v tichosti dostať z funkcie

Po odchode z funkcie šéfa NAKA podal Branislav Zurian trestné oznámenie na Borisa Beňu. V ňom uviedol, že Beňa mal v minulosti vyzradiť, že exriaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó pracuje pre Slovenskú informačnú službu. Zurian okrem toho naznačil, že bývalý premiér Igor Matovič chcel Makóa ešte pred jeho obvineniami dostať z vysokej funkcie na Finančnej správe, ktorá bola pod patronátom Ministerstva financií, kde v tom čase šéfoval Eduard Heger.

„Povedal mi, že premiér Matovič potreboval Makóa bez problémov a v tichosti bez kriku dostať z funkcie od Eduarda Hegera z KÚ FS, a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS. Neskôr mal ísť robiť do Budapešti. Že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy,“ uviedli Topky.sk a TV Markíza v máji vyjadrenie Zuriana z jeho trestného oznámenia.

Blaha: Pán Lipšic, odstúpte. Zmiznite. Vypadnite. Ste hanbou prokuratúry, ste hanbou Slovenska
Vojna v policajných zložkách sa už, zdá sa, preniesla i do prokuratúry. Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor sa totiž vyjadril k tomu, k čomu nemal, a za to si vyslúžil ostrú kritiku nielen od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ale aj od... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik