V Kremli prepukol Covid: Desiatky vládnych zamestnancov majú pozitívny test napriek očkovaniu
16 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Vypuknutie koronavírusu, ktoré prinútilo Vladimíra Putina k izolácii, je oveľa horšie, ako sa predtým uvádzalo, vysvetlil ruský prezident. Choroba sa zrejme šíri ako blesk po celom Kremli, informuje portál RT.


Putin sa musí izolovať



Putin vo štvrtok ráno prostredníctvom videoprepojenia odkázal svetovým lídrom, prečo sa nemôže osobne zúčastniť na stretnutí Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) v tadžickom hlavnom meste Dušanbe.

„Je to kvôli skutočnosti, že v mojom bezprostrednom okolí, ako viete, boli identifikované prípady koronavírusu, a nie je to len jeden alebo dvaja ľudia, ale niekoľko desiatok,“ vyjadril sa Putin. „Teraz musíme v dôsledku toho niekoľko dní dodržiavať pravidlá izolácie,“ dodal ruský prezident.

V utorok Putin oznámil, že ruší svoje cestovné plány po tom, čo asistenti mali pozitívne testy na Covid-19. Neskôr odhalil, že „celý deň veľmi úzko“ spolupracoval s niekým, komu neskôr diagnostikovali vírus.
Žiadne osobné stretnutia

Kremeľ potvrdil, že „prezident je v dobrom zdravotnom stave“ a že opatrenia sú preventívnymi v súlade s pravidlami verejného zdravia. „Izolácia neovplyvní moju prácu, ale nejaký čas nebudú žiadne osobné akcie,“ dodal ruský vodca.

Putin v júni oznámil, že dostal dve dávky ruskej vakcíny Sputnik V. V utorok vysvetlil, že vďaka vakcíne  sú jeho hladiny protilátok „dosť vysoké, ale pozrime sa, ako to vyzerá v praxi v reálnom živote“.

Podľa Putina je jedným zo zamestnancov, u ktorých bol test na vírus pozitívny, „niekto, kto pracuje v tesnej blízkosti mňa. Bol očkovaný,“ uviedol ruský prezident. „Bol aj preočkovaný, ale zrejme trochu neskoro.“
Vakcíny nezabránia ochoreniu, ani tomu, aby ste boli infekční

Takzvané „prelomové“ prípady koronavírusu u osôb, ktoré boli očkované, v súčasnosti predstavujú významný podiel nových infekcií v krajinách s vysokou imunizáciou.

Vývojári Sputniku V, ako aj spoločnosti stojace za inými receptúrami vakcín, však tvrdia, že u ľudí, ktorí dostali dávku, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že sa vyhnú vážnemu ochoreniu.