Robert Fico: "To nie je vojna policajtov, je to zneužívanie moci! Pellegrini urobil veľkú politickú chybu"
16 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Tlačová beseda strany SMER - SD sa uskutočnila pred zasadnutím NR SR. Róbert Fico sa v nej vyjadril k odvolávaniu ministra vnútra, k situácii okolo zdražovania základných potravín, energií, k verejným financiám, ale aj k vojne policajtov, o ktorej si myslí, že nejde o žiadnu vojnu, ale o zneužívanie moci.


"Strana SMER- SD chce veľmi vážne protestovať proti tomu, že predseda NR SR sa rozhodol tri schôdze odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca odložiť až na záver tejto schôdze," povedal v úvode tlačovej besedy Robert Fico.

Podľa neho ide o výsmech Ústave SR, pretože podľa Fica sa nezaobchádza s inštitútom odvolávania člena vlády tak, ako má. Fico si myslí, že hlavnú zodpovednosť za všetky zločiny, ktoré sú páchané v rezorte vnútra nesie minister vnútra Roman Mikulec. A koalícia sa podľa neho jednoducho bojí. "Poslanci sa na predchádzajúce body úmyselne neprezentovali a hrubo porušili pravidlo, ktoré platí pri odvolávaní člena vlády, lebo takáto schôdza sa musí konať. A je za tým obrovský strach," povedal Fico.

B. Kollár: Na Slovensku nesmie pokračovať mafia a mafiánske spôsoby v žiadnej forme
Zatknutie vyšetrovateľov NAKA svedčia o neutíchajúcej vojne medzi silovými zložkami. Podľa Kollára sú tiež dôkazom, že podozrenia na používanie nezákonných postupov pri vyšetrovaniach sú pravdepodobne oprávnené. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriel Matta

Mikulec nesie hlavnú zodpovednosť za to, že nevinní ľudia dnes sedia vo väzbe

"On nesie hlavnú zodpovednosť za to, že nevinní ľudia dnes sedia vo väzbe. Nesie zodpovednosť za manipuláciu svedkov, za kupovanie svedkov, kupovanie udavačov, mafiánov, prerušenie policajných zásahov a ako vidíte, im to je úplne jedno!" Dodal Fico. A tvrdí, že ide o totálnu nehoráznosť a procedurálnym návrhom budú žiadať hneď na úvod tejto schôdze, aby body, ktoré sú zaradené na záver boli zaradené v úvode. "Rok tu kŕmime každého pravdivými informáciami a keď vyplávajú na povrch, tak vládna koalícia sa tým absolútne nechce zaoberať," povedal Fico.

Strana SMER-SD je zhrozená aj zo zdražovania potravín, preto ako uviedol predseda strany Robert Fico, Richard Takáč predloží návrh, aby sa NR SR zaoberala aj problematikou nárastov cien a aby vláda predložila kroky, ktoré chce podniknúť, aby tie dopady hlavne na sociálne slabších ľudí boli minimálne. Tiež sa budú zaoberať stabilizáciou verejných financií.  "6 až 8 miliárd rozhajdákali, rozkradli a chceme vedieť, čo ľudí čaká v roku 2022 a chceme vedieť, ako konsolidácia bude vyzerať," povedal Fico. A dodal, že akonáhle tieto návrhy zamietnu, okamžite podajú návrh na zvolanie mimoriadnych schôdzí a budú žiadať odpovede.

AKTUÁLNE: Premiér zvolal pre situáciu v polícii bezpečnostnú radu
Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal na štvrtok poobede rokovanie bezpečnostnej rady. Chce na nej predstaviť plán, ako bude riešiť situáciu v polícii. Informoval o tom pred zasadnutím vlády. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Róbert Baciansky

Vyšetrovateľ, ktorý poslal ľudí do väzby, bude sedieť vo vedľajšej cele?

"Čo je toto za svet? Že vyšetrovateľ, ktorý poslal ľudí do väzby, bude sedieť vo vedľajšej cele?" Pýta sa a začína hodnotiť takzvanú vojnu policajtov. Podľa Fica nie je žiadna vojna policajtov, je to zneužívanie moci.  A deje sa bitka o spravodlivosť. V rámci tlačovej besedy sa poďakoval policajtom, ktorí si povedali, že stačilo a nebudú sa pozerať na konanie Mikulca a Lipšica.

Lipšic je podľa Fica zločinec, ktorý bude musieť niesť  zodpovednosť za to, čo sa udialo. A poukázal aj na advokáta vyšetrovateľa Čurillu. "Bude ho zastupovať drahá advokátska firma," povedal Fico. Advokát, ktorý je podľa Fica v spojení s Lipšicom a toto bude podľa neho cesta, ako sa Lipšic dostane k vyšetrovacím spisom, pretože ako špeciálny prokurátor nemá možnosť sa k nim dostať. "Má možnosť krajská prokuratúra a generálna prokuratúra. Lipšic nemá do toho čo hovoriť a Lipšic nemal čo byť špeciálnym prokurátorom," povedal Fico.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA mali vykonštruovať začatie trestného stíhania s vedomím Mikulca
Redaktor portálu Ereport, Filip Szórád, v poslednom zverejnenom článku píše o škandalóznom odposluchu a o uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Skutkový základ uznesenia bol získaný z doslovných... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Strana Hlas urobila veľkú politickú chybu

Krok strany Hlas, že stiahli návrh na odvolávanie Márie Kolíkovej hodnotí Fico ako veľkú politickú chybu. A hovorí, že Hlas inicioval toto odvolávanie, za ktoré by ale strana SMER - SD s radosťou dvihli ruku. Fico nechápe rozhodnutie Petra Pellegriniho a strany Hlas a považuje ho za veľkú hrubú chybu a politický amaterizmus. Pellegrinimu ako keby odkázal, že pre stranu SME - SD je priorita Mikulec. "Pre nás žiadna iná schôdza nemá zmysel. Ja nepredpokaldám, žeby sa odvolávala vláda. Veď to ich lepí do hromady. Nešťastník Heger nie je náš súper. Veď na slovenskej politickej scéne on neznamená nič," povedal Fico.

"Smer - SD je za predčasné voľby, referendum, aby odišiel Mikulec čo najskôr a ministerstvo vnútra a nič iné nás nezaujíma," oznámil Fico.

Koalícia podľa Fica bude na bezpečnostnej rade mimoriadne agresívna a myslí si, že ohrozený je aj šéf Národného bezpečnostného úradu.

Zásadné vyhlásenie Petra Pellegriniho, Hlas žiada podanie demisie vlády
Zložitá situácia si vyžaduje podľa Petra Pellegriniho zložitejšie kroky. Na tlačovej besede, ktorú zvolal predseda strany HLAS, uviedol Peter Pellegrini, že nestačí už odvolávanie Márie Kolíkovej, ani Romana Mikulca, situácia je podľa neho tak... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová