Návrat do ZSSR? Liberál Navaľnyj chce od Rusov, aby volili komunistov (Paul Robinson)
16 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula Robinsona (Russia Today)



"Ak ste liberál, voľte komunistov." To je odkaz tímu Alexeja Navaľného po tom, čo odhalili zoznam preferovaných kandidátov v tohtotýždňových ruských parlamentných voľbách. Je neuveriteľné, že mnohým príde táto logika presvedčivá, konštatuje profesor z University of Ottawa, ktorý píše o ruskej a sovietskej histórii, vojenskej histórii a vojenskej etike Paul Robinson.


Dva tipy ruských liberálov



Historicky sa ruskí liberáli skladajú z dvoch typov. Prvý sa obáva dôsledkov kolapsu systému a považuje nepriateľov vlády za nebezpečnejších ako samotná vláda. Snaží sa preto spolupracovať s úradmi. Druhý si naopak myslí, že problémom sú úrady. Musia byť zničené a za týmto účelom je každý, kto sa venuje revolúcii, potenciálnym spojencom, nech už je akokoľvek neliberálny.

Na začiatku 20. storočia, pred boľševickou revolúciou, mnohí z tejto druhej skupiny našli domov v reformnej Kadetskej strane. Na princípe „žiadni nepriatelia vľavo“ boli Kadeti dokonca pripravení uzavrieť dohodu s komunistami.

Voľby do prvého ruského parlamentu, Dumy, boli nepriame, pričom sa používal systém, ktorý umožňoval do určitej miery vyjednávať o tom, kto miesto získal. Aby upokojila revolucionárov, strana Kadet počas volieb v roku 1907 odovzdala jedno zo svojich miest v Petrohrade kandidátovi Leninovej boľševickej strany. Bola to úplná hlúposť.

Navaľného tím odporúča voliť komunistov i ultranacionalistov, len nie putinovcov
Väznený vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj v stredu vyzval ruských voličov, aby vo víkendových parlamentných voľbách - v rámci snahy o oslabenie kandidátov Kremľa - podporili kandidátov komunistickej strany, ľavice aj... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | TASR

Dohoda trebárs aj s diablom

Presuňme sa o niekoľko desaťročí do posledných mesiacov Sovietskeho zväzu a dynamika bola rovnaká, aj keď s iným cieľom. Cieľom bolo zničiť komunistickú stranu a systém, ktorý vytvorila. Tento cieľ zostal dôležitý aj po rozpade ZSSR.

Väčšina toho, čo vláda Borisa Jeľcina urobila na začiatku 90. rokov, bola navrhnutá tak, aby zabránila ozdraveniu komunistov. A potom bola reorganizovaná v Komunistickej strane Ruskej federácie (CPRF) pod vedením Gennadija Zjuganova.

Skutočne to, čo definovalo ruský liberalizmus tej doby, bola práve jeho nenávisť voči všetkému komunistickému. Ako povedal Jeľcinov prvý premiér Egor Gaidar: „Ak čítate spisy pána Zjuganova ... nie je na nich nič marxistické, ale je tu veľa vecí, ktoré sa podobajú na spisy Hitlera ... Preto sú komunisti takí nebezpeční.”

Raketa Sojuz vypustila na obežnú dráhu 34 satelitov
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Sme znova v roku 1907

Gaidar sa musí obracať v hrobe, pretože ťažisko radikálneho liberalizmu sa opäť posunulo. Jeho nepriateľom je teraz Jeľcinov nástupca, prezident Vladimír Putin. V boji o porazenie Kremľa sú liberáli povzbudzovaní, aby hlasovali za „nebezpečného“ pána Zjuganova. Je rok 1907 znova.

Polovicu kresiel v ruskom parlamente prideľujú voľby prvého poslanca v jednomandátových obvodoch. Navaľnyj a jeho tím využili túto skutočnosť na vytvorenie schémy s názvom „inteligentné hlasovanie“, ktorej cieľom je poraziť pro-putinovskú stranu Jednotné Rusko.

„Inteligentné hlasovanie“ povzbudzuje tých, ktorým sa nepáči súčasná vláda, aby označili svoj hlas pre akéhokoľvek kandidáta v danom volebnom obvode, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou porazí kandidáta Jednotného Ruska.

Covid pasy a pandemické opatrenia majú ľudí prinútiť k očkovaniu, priznali Izraelčania
16 | 09 | 2021 | Peter Sulek


Spojenci uväznenej opozičnej strany podporovanej Západom identifikovali, kto sú títo ľudia, a potom zverejnili ich mená na webovej stránke v nádeji, že ich ľudia budú hromadne voliť.
Podpora zahraničia?

Reakcia vlády, ktorá iniciatívu považuje za trik podporovaný zahraničím, bola rýchla a, úprimne povedané, neprimeraná vzhľadom na zjavný nedostatok verejného záujmu. V piatok bol predvolaný americký veľvyslanec, aby vysvetlil, prečo americkí technologickí giganti údajne odmietajú implementovať zákaz na túto stránku a jej aplikáciu, čo umožňuje Rusom s pripojením obísť súdny príkaz.

Zoznam obsahuje mená 137 členov komunistickej strany, 48 z ľavicovo orientovaného Spravodlivého Ruska, 20 z ultrapravicovej LDPR Vladimíra Žirinovského, iba 10 z liberálneho Jabloka, päť z liberálnej strany New People a jeden z pro-biznisovej strany rastu.

Stručne povedané, „inteligentné hlasovanie“ znamená hlasovanie za komunistov. Nemá zmysel predstierať opak.

Taliban našiel v prázdnych budovách Kábule Plzeň aj Becherovku. "Našli naše tajné zbrane!" myslia si Česi
Členovia radikálneho hnutia Taliban urobili pri prechádzaní narýchlo opustených budov v Kábule mimoriadny objav. V jednej z nich našli desiatky fliaš alkoholu. Islamisti tvrdia, že je to sklad exministra zahraničia. Ten to odmieta a ukazuje na... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Bez toho, aby to komunisti chceli

Bez ohľadu na úmysel Navaľného, ​​v praxi sa on a jeho tím v skutočnosti stali rukou kampane Komunistickej strany - bez toho, aby to komunisti chceli. Nie je prekvapujúce, že vodci Jabloka sú mierne pohoršení.

Navaľný totiž hovorí, že Rusi by nemali hlasovať za hlavnú liberálnu stranu v krajine, ale za organizáciu, ktorá je pre väčšinu liberálov úplne neprijateľná.

Nie je to veľmi zásadová pozícia. Je to tak, že systém musí byť zničený akýmikoľvek možnými prostriedkami. Ale to je vážne úplne negatívne. V politike v štýle Navaľný je všetko o akcii: predvádzanie ukážok, zatýkanie, vytváranie titulkov a podobne. Všetko v zúfalej snahe zostať relevantné.

Túžia Rusi po vláde západného štýlu? Prieskum naznačuje, že väčšina by uprednostnila návrat sovietskeho systému pred liberálnou demokraciou (Paul Robinson)
Čo vlastne Rusi chcú? Túto otázku si už roky kladú prieskumníci a odborníci. Nový prieskum o demokracii a verejnom vnímaní Západu ukazuje, ako veľmi je odpoveď jasná, píše vo svojom komentári Paul Robinson. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca


Okrem toho sa treba čudovať, čo si tím Navaľný myslí, že by sa stalo, keby fungoval jeho systém „inteligentného hlasovania“. Predstavte si, že by sa všetci Rusi riadili ich radami a hlasovali za tých, ktorí sú v zozname.
Komu by sa to páčilo?

Rusko sa budúci týždeň prebudí s komunistickou väčšinou v parlamente. Ako by to pomohlo ruskému liberalizmu? Výsledok by sa Navaľnému nepáčil.

Rovnako ani Navaľného priaznivcom na Západe. Ak si myslia, že dnešný ruský štát je prehnane nepriateľský, museli by sa zamyslieť, či by niekedy komunisti mohli byť priateľskejší. V porovnaní s nimi je Putin a jeho vláda banda prozápadných mäkkýšov.

Lavrov: "Ukrajina by konečne mala prestať žobrať o peniaze zo Západu, je to nedôstojné"
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Práve z týchto dôvodov „inteligentné hlasovanie“ veľa nedosiahne. Aj keď jednotné Rusko nie je príliš v obľube, priemerný Rus ho zrejme uprednostňuje pred komunistami.

To neznamená, že CPRF bude na tom zle. Je pravdepodobné, že získa slušný počet mandátov. A nepochybne si Navaľný a jeho priaznivci urobia nárok na tento výsledok nárok. "Pozrite sa, ako dobre sa darilo komunistom," odpovedia a dodajú, že to muselo byť preto, že Navaľný to tak chcel.

Ibaže to tak nebude. Ľudia, ktorí volili komunistov, budú tak voliť aj nabudúce. Pozorovatelia by sa nemali nechať oklamať.

Je to smutný znak degradácie ruskej opozície, že sa dostala do pozície, v ktorej sa liberáli chcú spriahnuť s komunistickou stranou. Ale hlasovať „múdro“ v skutočnosti nemusí byť vôbec múdre.

Nie je už na mieste otázka, aby sme ku Covidu pristupovali ako k normálnej chrípke? Pýta sa Olbert (VIDEO)
Česká republika je v otázke diskusií ohľadom COVID-19 a očkovania proti nemu podstatne ďalej ako u nás. Kým tu sa šíri pri oboch otázkach iba propaganda, u našich západných susedov sa o tom skutočne aj diskutuje. I keď je to iba v rámci... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik