"Mrdník" s prívlastkom štátny
16 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Vysvetlenie hneď na úvod – nejde o vulgarizmus. Slovo mrdať malo kedysi celkom bežný význam trhať sebou, šklbať sa, pohnúť sa či hýbať sa. V slovenčine práve tak, ako v srbochorvátčine alebo bulharčine. Avšak v v Srbsku a v Bulharsku je slovo mrdať za civilizované až slušné dodnes. A netabuizované prežíva aj v učebniciach pre deti. (Ivan Brožík)


Takže, ak píšem, že štát je mrdník, mám na mysli to mocenské šklbanie, zášklby, hýbanie sa civilizačne smerom vzad, proste – mrdník. Sú aj horšie slová. O nich možno niekedy neskôr.
Vykrúcanie krkov

Od bratov a sestier Slovanov Bulharov preberáme iné zvyky. Krútenie hláv zboka na bok. U nich to znamená áno. U nás už tiež. A zdá sa, že to krútenie hlavami zdokonalíme. Až po výkony vývrtky, otvárajúcej mňamkavé víno. Inak sa komentovať dianie u nás nedá. Ale dá sa zas povedať, že naša moc nám vykrúca krky. Zatiaľ obrazne, uvidíme, čo bude o pár týždňov.

Mal som uniesť a zavraždiť premiéra a údajne ma pri tom videli
"Mal" a "údajne". To sú dvaja najsilnejší slovní hráči v slovenskom spravodajstve. Teda v tom, o čom si jeho tvorcovia myslia, že spravodajstvom je. Lebo nie je. Spravodajstvo je - stalo sa, povedal, vykonal. Bez obáv zo žalôb, bez vytvárania... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Glosa/Ivan Brožík

A just bude mrdník po našom!

Ľavica v pôvodnom chápaní stojí na strane nižších a stredných vrstiev spoločnosti (najmä robotníkov, prípadne iných zamestnancov). Pravica v pôvodnom chápaní stojí na strane vyšších vrstiev spoločnosti (pôvodne najmä aristokracie a monarchie, neskôr spravidla bohatých mešťanov a podnikateľov). Označenie vzniklo na konci 18. storočia v období Francúzskej revolúcie podľa toho, že takto označovaná skupina poslancov sedela v parlamente vpravo. Naši poslanci zvyčajne nesedia v parlamente nikdy a nikde, s výnimkou jedného, ktorý sa raz usadil rovno pod kecpultom. A ľavica robí pravicovú politiku, kým pravica sa chce zapáčiť ľavicovou. No, ako inak by ste to nazvali ako mrdník?
Kríž nie je bižutéria

Pripomína nám tu, u nás, v týchto dňoch pápež. Zbytočne. Čím viac karátov zlata na krkoch našinec má, tým vyšší spoločenský honor. Najlepšie je zavesiť si ho na krk a do životopisu napísať ukradnutý titul. Teda, "ukradnutý". Tituly sa nekradnú iba tak, pod tretiu sukňu. Ide iba o podvody, potrebné na ich získanie. V našom štátnom mrdníku „iba“. V úvodzovkách. Aby sa nepovedalo. Taká banalitka. Ale výnosná. Kradnutie titulov je u nás každému kradnuté. V mrdníku však vynáša až do ústavných funkcií. A ešte šup pred pápeža a máme tu charaktery, biele ako alabastre. Bojujúce proti neprávostiam a za zákonnosť. A proti mafiám.
Prišli, videli a...rozviazali ruky

Policajtom rozviazali ruky, lebo Fico, lebo Dzurinda, lebo Radičová, lebo Husák... (vynechajme pre úsporu miesta)..., lebo Herodes. Lebo oni sú anjeli spásy. A Boh predsa (a ešte tak trochu volič) dal našim anjelom veľkú múdrosť, slobodu a moc. Z početných náznakov v Novom zákone vieme tiež, že sú im zverené dôležité úlohy. Napríklad, rozviazať ruky. Koľko rúk však rozviažu, toľko pút nasadia. Lebo aj to je v tomto mrdníku tak. Teda, na Slovensku je to tak, pamätáte sa predsa. Heslá sú u nás nehynúce, večná sláva im.

Tak teda, ako mi niekoľko slovníkov pomohlo – v slovenskom kupleraji a v oblasti starého Prešporku aj runteraji. Ozaj, viete od čoho je slovo runteraj? Vraj z nemeckého slovníka a označuje situáciu, keď sa všetko rúca.

ODHALENIE: Kamerový záznam so Santusovou mohol byť zmanipulovaný, tvrdí odborník
Denník N opäť raz získal exkluzívny materiál z vnútra Polície Slovenskej republiky. Jedná sa o kamerový záznam, kde má byť údajne videná vyšetrovateľka inšpekcie ministerstva vnútra Santusová aj s bývalým šéfom NAKA Branislavom Zurianom, ako sadajú... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Aneta Leitmanová