Matovič spochybňuje nezávislosť orgánov činných v trestnom konaní
16 | 09 | 2021 I TA SR/upravil Ivan Brožík

"Cestičku mafii vytvárajú orgány, ktoré majú chrániť spravodlivosť." Znie doslova obvinenie Igora Matoviča smerom k orgánom činným v trestnom konaní. Trestný zákon však hovorí: "Prokurátor je povinný stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel." Teda nielen tie, ktoré sa hodia aktuálnej moci.


"Minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený, že za ostatným dianím vo vnútri polície sú "aktivity ľudí, ktorí dlhé roky v stámiliónoch eur rozkrádali verejné zdroje a hrozilo im, že skončia v base"." Píše verejnoprávna tlačová agentúra TA SR.
Obvinenie OČTK

"Naznačil tiež, že týmto aktivitám pomáhajú aj niektoré orgány spravodlivosti. Povedal to po rokovaní vlády."

Matovič doslova vyhlásil: "Títo ľudia urobia všetko pre to, aby zvrátili chod dejín. SR zažíva zlomový moment, sme však odhodlaní bojovať a neohneme chrbty,“ uviedol podľa TA SR Matovič.

Čakám, kto spustí dvojaký meter, konštatuje právnička Laššáková na margo vzatia vyšetrovateľov NAKA do väzby
Vojna v polícii sa môže opäť preniesť aj na parlamentnú pôdu, respektíve i do koalície. Zatýkanie elitných vyšetrovateľov z NAKA aj dočasného šéfa inšpekčnej služby, ktorých súd poslal do väzby, môže mať väčšie dôsledky ako sa teraz... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Rozpráva v inotajoch

Líder OĽANO stojí  podľa TASR za ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Naznačil, že bezpečnostná rada sa bude prioritne venovať inej inštitúcii, ako je vedenie rezortu vnútra. "Cestičku mafii nevytvára Roman Mikulec, ale podľa môjho presvedčenia cestičku mafii vytvárajú iné orgány spravodlivosti, ktoré by mali spravodlivosť chrániť, práve preto sa bude konať bezpečnostná rada," uviedol.
Prejudikuje rozhodnutie nezávislých súdov

Matovič podľa správy TASR tvrdí, že sa mafia postarala o to, aby do väzby vzali nevinných. "Som presvedčený, že nič nemanipulovali," uviedol v súvislosti so stredajším (15. 9.) väzobným stíhaním viacerých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).
Sulík - "situácia je vážna"

Vicepremiér Richard Sulík (SaS) sa stotožňuje s tvrdením, že situácia je vážna a že je potrebné prijať razantné rozhodnutie, zároveň ho prenecháva na premiéra, aby o tom informoval po zasadnutí bezpečnostnej rady. "Všetci máme obavu vo vláde, že závažné kauzy môžu ostať nedoriešené, aj preto zasadá bezpečnostná rada,“ povedal Sulík. Za SaS opätovne deklaroval podporu ministrovi vnútra.
Budaj - nie je jasné, kto v štáte sú gauneri a kto policajti

"Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) i minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) súhlasia s tým, že bezpečnostná otázka v krajine je prioritou, ktorá odsúva načas do úzadia aj diskusie okolo prípadného prerozdelenia mandátov vo vláde. "Kým nie je v štáte jasno, kto sú gauneri a kto policajti, ostatné body sú menej zaujímavé," dodal Budaj.
Kolíková zas chce manipulovať s právnym systémom

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si podľa TASR myslí, že by sa mali pozrieť na právny systém, či nevytvára príliš veľa priestoru na konflikt inštitúcií v rámci trestného konania. "Treba sa rozprávať o tom, ako by mala vyzerať naozaj nezávislá inšpekcia. Myslím si, že je na mieste rozprávať sa o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala na starosti inšpekciu," povedala šéfka rezortu. Vie si predstaviť, že by takáto inštitúcia bola pod vládou a jej šéfa by volil parlament. "Odborná debata k tomu neprebehla, ale zbežne sme sa rozprávali s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a vieme si predstaviť takúto cestu," poznamenala podľa TA SR Kolíková.

Zásadné vyhlásenie Petra Pellegriniho, Hlas žiada podanie demisie vlády
Zložitá situácia si vyžaduje podľa Petra Pellegriniho zložitejšie kroky. Na tlačovej besede, ktorú zvolal predseda strany HLAS, uviedol Peter Pellegrini, že nestačí už odvolávanie Márie Kolíkovej, ani Romana Mikulca, situácia je podľa neho tak... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová