Dôstojníci SIS obchodovali s informáciami a brali úplatky od zločineckých skupín, zistili vraj vyšetrovatelia z NAKA
16 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

NAKA a niektorí jej elitní vyšetrovatelia sa dostali do poriadnych problémov. Za ovplyvňovanie svedkov ich sudca poslal do vyšetrovacej väzby. Koľko v nej pobudnú a čo sa im podarí dokázať sa zatiaľ nevie, no i tak je to veľký výkričník pre súčasnú „inú“ a najmä „neskorumpovanú“ vládu.


Na podozrenia s manipuláciou výpovedí a ovplyvňovanie svedkov upozorňoval aj exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. A výsledok? Skončil na dlhé mesiace vo vyšetrovacej väzbe. Ako sa teraz ukazuje, mal pravdu. Ako píše portál postoj.sk, akékoľvek podozrenia z manipulácií so svedkami treba vyšetriť. Aj tie z NAKA a špeciálnej prokuratúry. Vyšetrenie ale nesmie byť účelové a najmä nie na niekoho objednávku.
O výkon spravodlivosti sa tak u nás istý čas vlastne starala mafia - skupina takáčovcov

Inšpekcia podľa dokumentov o stíhaní vyšetrovateľov NAKA začala konať na podnet SIS ešte v marci 2021. Stalo sa to na základe odpočúvania a sledovania, ktoré realizovala tajná služba. Inšpekcia vo vyšetrovacom spise priznáva, že je nástrojom v rukách tajnej služby. Tá ale nemá cez sledovanie a odpočúvanie vstupovať do vyšetrovania korupčných káuz. Čo sa ale stalo? Vyšetrovatelia z NAKA z tímu Očistec a Judáš zistili, že dôstojníci SIS obchodovali s informáciami a brali úplatky od zločineckých skupín.

O výkon spravodlivosti sa tak vlastne starala mafia - skupina takáčovcov. Traja z nich sa však rozhodli s vyšetrovateľmi spolupracovať a opísali, ako ich „vypaľovali“ šéfovia Kriminálneho úradu finančnej správy a tajnej služby. Kolotoč udaní sa rozbehol po zadržaní Ľudovíta Makóa.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA mali vykonštruovať začatie trestného stíhania s vedomím Mikulca
Redaktor portálu Ereport, Filip Szórád, v poslednom zverejnenom článku píše o škandalóznom odposluchu a o uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Skutkový základ uznesenia bol získaný z doslovných... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


NAKA zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky Petra Gašparoviča, a tiež námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňa. Aj preto začala SIS okamžite pracovať na protiopatreniach a hľadala akékoľvek informácie, ktoré by svedkov mohli spochybniť. Všetko sa to dialo v čase keď bol šéfom SIS Vladimír Pčolinský. Vo väzbe sa Beňa rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi a priznal sa nielen k tomu, že žiadal úplatok od takáčovcov, ale aj k tomu, že zobral úplatok od oligarchu Zoroslava Kollára.

A polovicu z neho vraj odovzdal Pčolinskému. A tak NAKA zadržala aj jeho. To ale viedlo k vyššej väčšej intenzite a akcií SIS, ktorá dávala podnety na Inšpekciu, kde mala svojich ľudí. Podozrenia proti NAKA ale mali reálny základ. Jeden z takáčovcov sa totiž priznal, že v korupčnej kauze siskárov klamal. Vraj na pokyn šéfa Petra Petrova, ktorý mal údajne pre potreby NAKA zabezpečovať svedkov.

Vojnu policajtov začala NAKA a špeciálny prokurátor Lipšic, píše Dag Daniš
Dag Daniš zrekonštruoval udalosti za posledný rok a v najnovšom komentári v denníku Postoj hodnotí vojnu policajtov. V tej sa už laická verejnosť môže pomaly aj strácať. Kto, s kým, kde a prečo zodpovedať bežný občan dokáže iba ťažko. Daniš píše,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

NAKA odviedla pri stíhaní zločinu kus dobrej práce, ale narobila pri tom aj chyby

Škandalózne bolo aj to, že keď chcela inšpekcia Petrova zadržať, rozbehnutú akciu zastavil policajný prezident Kovařík. A to priamo z dovolenky v Chorvátsku! Paradoxom je, že NAKA, s ktorou mal Petrov už dlhšie neformálne spolupracovať, ho napokon zadržala. NAKA chcela udrieť aj na Inšpekciu, no tá bola rýchlejšia a udrela na vyšetrovateľov z NAKA. A ďalší paradox - Generálna prokuratúra tvrdí, že plány NAKA a špeciálnej prokuratúry na stíhanie „organizovanej skupiny“ z inšpekcie boli vykonštruované a účelové.

A tak sú teraz stíhaní vyšetrovatelia NAKA, a to aj za zneužívanie právomoci pri kreslení schém, kto z inšpekcie má byť stíhaný. Ako dôkazy majú slúžiť nahrávky z priestorového odpočúvania kancelárií, kde sa mali vyšetrovatelia radiť o spoločnom postupe. Je zrejmé, že NAKA odviedla pri stíhaní zločinu kus dobrej práce, ale narobila pri tom aj chyby.

Policajná inšpekcia vo vojne s NAKA a jej kajúcnikmi dnes 1:0
Pondelok trinásteho. Inšpekcia Ministerstva vnútra zatýka Čurillu. Dostala sa tak o krok pred NAKou k dôležitému svedkovi o manipulovaných výpovediach kajúcnikmi. S nimi operuje Lipšicova Špeciálna prokuratúra a súčasná vláda. Tvrdia, že ide o... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Na prokuratúre avizujú, že disponujú dostatkom dôkazov. A to i nahrávok, ktoré vraj potvrdzujú rozsiahle manipulácie v Čurillovom tíme NAKA. Súd napokon s väzobným stíhaním vyšetrovateľov súhlasil, čo tiež naznačuje, že obvinenia nestoja na vode. Väzba ako nátlak na priznanie a spoluprácu je však nezákonná.  Z vyšetrovacích spisov inšpekcie sa dá vyčítať, že NAKA zvykla pri väzobnom stíhaní vyčkávať na služby „svojho“ sudcu (Hrubalu).

A to preto, aby nehrozilo, že návrh na väzbu neprejde súdom. Inšpekcia a krajská prokuratúra teraz používa tú istú zbraň. Žiadajú väzobné stíhanie pre všetkých štyroch obvinených vyšetrovateľov NAKA, hoci pri niektorých z nich sú dôvody pre väzbu sporné. Ak sa tieto trendy nepodarí zastaviť a otočiť, tak sa to časom zvrhne do stavu, ktorý bude neudržateľný.

Fico a Kaliňák spolu: Nastala panika na NAKA a špeciálnej prokuratúre?
Fico na úvod brífingu vysvetlil, prečo ho Smer-SD zvolal. Je to kvôli najnovšiemu zrušeniu trestného stíhania zo strany generálnej prokuratúry. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale