Covid pasy a pandemické opatrenia majú ľudí prinútiť k očkovaniu, priznali Izraelčania
16 | 09 | 2021 I Peter Sulek
Covid pasy a ďalšie pandemické opatrenia nie sú primárne určené na to, aby obmedzili počet úmrtí alebo znížili chorobnosť, ale majú ľudí prinútiť k očkovaniu. Priznal to nechtiac izraelský minister zdravotníctva.

Ešte pred nedeľňajším rokovaním izraelského kabinetu o pandemických opatreniach spolu rokovali minister zdravotníctva Horowitz a ministerka vnútra Šakedová. Asi si mysleli, že ich nikto nepočuje, ani nenatáča. Izraelské médiá ale následne zverejnili úryvky ich rozhovoru a videozáznam, čím v krajine spôsobili rozruch.
Prinútiť k očkovaniu

Ministri si šepkali, že niektoré pandemické opatrenia nie sú primárne určené na to, aby obmedzili počet úmrtí, ale na to, aby prinútili ľudí dať sa zaočkovať. Hlavným nástrojom v tomto snažení majú byť covid pasy (v Izraeli Green Pass - Zelený pas).

Pred zapnutou kamerou potom rozoberali ministri tiež aktuálnu epidemiologickú situáciu.

Izraelský minister zdravotníctva Nican Horowitz naznačil, že nechce rušiť povinnosť preukazovať sa covid pasom, keďže toto opatrenie má za cieľ ľudí prinútiť k očkovaniu proti covidu-19.

Jeho slová zachytila ​​televízia Kešet 12, on sám si nebol vedomý toho, že má pustený mikrofón.

"Myslím, že môžete covid pas zrušiť pre vonkajšie priestory reštaurácií," povedala ministerka vnútra Ajelet Šakedová svojmu kolegovi ministrovi Horowitzovi.

Úmrtnosť na očkovanie: desivé odhalenia profesora Petra Schirmachera (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová

Keď sa pomýlia aj pravdu povedia

Covid pas, alebo "Zelený pás" je dokument, ktorým môžu očkovaní ľudia preukázať svoju bezinfekčnosť pri vstupe do väčšiny vnútorných priestorov, prípadne pri veľkých hromadných akciách.

"Nielen pre reštaurácie, ale aj pre bazény," odvetil Horowitz s dodatkom, že sa mu však nechce zavádzať priveľa výnimiek. Ľudia by sa začali pýtať, "prečo v aquaparku áno, a v bazénoch nie?" vysvetlil.

K rozhovoru sa následne pridal ešte minister pre spravodajstvo El'azar Štern. "Hnevá ma, že (nezaočkovaní) zaberajú nemocničné lôžka," posťažoval sa.

Podľa denníka The Times of Israel tak ministri nepriamo priznali, že časť obmedzení nemá za cieľ primárne znížiť chorobnosť, ale prinútiť váhajúcich ľudí k očkovaniu.

Už ani šéf WHO pre Európu si nie je istý, či len očkovanie dokáže ukončiť pandémiu
Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge vyjadril v piatok svoje pochybnosti o tom, či bude možné ukončiť pandémiu koronavírusu iba za pomoci očkovania, kedže nové varianty vírusu oslabujú nádej na vybudovanie... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský