Británia začína očkovať 12-ročné deti aj bez súhlasu rodičov
16 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Britská vláda dala školám nové usmernenia týkajúce sa koronavírusu. Zdravotnícky personál môže legálne očkovať školopovinné deti vo veku 12 až 15 rokov bez súhlasu rodičov. Potrebuje iba súhlas dieťaťa, informuje portál RT. 

 



Nové pokyny britskej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť stanovujú pravidlá a odporúčania týkajúce sa očkovania pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. Tímy „Imunizačnej služby školského veku“ (SAIS) budú navštevovať školy, ktoré zabezpečia očkovanie na mieste.

Deje sa to krátko po tom, ako tento týždeň schválili zdravotnícki predstavitelia Spojeného kráľovstva očkovanie pre vekovú skupinu 12 až 15 rokov.
Chcú informovaný súhlas od detí

Aj keď dokument uvádza, že rodičia budú požiadaní, aby podpísali leták so súhlasom s očkovaním, poznamenáva, že „deti môžu vyjadriť želanie dostať očkovaciu látku a môžu poskytnúť informovaný súhlas samy“. Dokonca proti vôli svojich rodičov.

Covid pasy a pandemické opatrenia majú ľudí prinútiť k očkovaniu, priznali Izraelčania
16 | 09 | 2021 | Peter Sulek


„Mladí ľudia, ktorí úplne chápu, čo je súčasťou navrhovaného postupu, akým je napríklad očkovanie, môžu legálne udeliť súhlas,“ vysvetľujú usmernenia. Odkazujú na štandard známy ako „Gillickova kompetencia“.

Ak rodič nesúhlasí, ale dieťa chce byť očkované a zdravotnícky pracovník ho posúdi ako kompetentného podľa Gillicka, dieťa môže byť zaočkované.
Rozbroje medi deťmi a rodičmi?

Dokument ďalej uvádza, že v prípade, že rodič „namieta proti očkovaniu svojho dieťaťa“, tímy SAIS urobia všetko pre to, aby „dosiahli dohodu medzi rodičom a dieťaťom“. Z právneho hľadiska však rodič nemôže „zrušiť rozhodnutie dieťaťa“.

Taliban našiel v prázdnych budovách Kábule Plzeň aj Becherovku. "Našli naše tajné zbrane!" myslia si Česi
Členovia radikálneho hnutia Taliban urobili pri prechádzaní narýchlo opustených budov v Kábule mimoriadny objav. V jednej z nich našli desiatky fliaš alkoholu. Islamisti tvrdia, že je to sklad exministra zahraničia. Ten to odmieta a ukazuje na... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Tímy SAIS budú spolupracovať s jednotlivými školami a vytvoria plány, ako postupovať pri hromadnom očkovaní pre 12-ročných a starších. Mali by ich tvoriť kvalifikovaní zdravotnícki pracovníci.

Zatiaľ čo budúci týždeň sa má začať očkovanie pre mladistvých, britské regulačné orgány ešte musia schváliť očkovanie mladších detí a stále vyhodnocujú relevantné údaje.

"Útočili sme na civilistov, aby Francúzi prežili to, čo my," povedal člen teroristickej skupiny
„Chceli sme, aby Francúzsko zažilo rovnakú bolesť ako my,“ povedal na súde 32-ročný Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny, ktorej členovia spáchali 13. novembra 2015 vo Francúzku sériu teroristických útokov. Tie si vyžiadali 130 obetí.... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová