B. Kollár: Na Slovensku nesmie pokračovať mafia a mafiánske spôsoby v žiadnej forme
16 | 09 | 2021 I Gabriel Matta

Zatknutie vyšetrovateľov NAKA svedčia o neutíchajúcej vojne medzi silovými zložkami. Podľa Kollára sú tiež dôkazom, že podozrenia na používanie nezákonných postupov pri vyšetrovaniach sú pravdepodobne oprávnené.


Pred niekoľkými dňami Úrad inšpekčnej služby (UIS) zadržal niekoľkých vyšetrovateľov a členov NAKA, ktorí sú podozriví zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Obvinení sú tiež z údajného marenia spravodlivosti a vykonštruovania trestných činov príslušníkov UIS.

Situácia je značne neprehľadná a dnes už asi nikto nepochybuje o tom, že tu prebieha regulárna vojna medzi silovými zložkami. Podľa predsedu hnutia Sme rodina a predsedu parlamentu Borisa Kollára obavy, či na Slovensku ešte funguje demokratický právny štát, začínajú byť stále opodstatnenejšie.

„Stále viac sa ukazuje, že pochybnosti o tom, že vyšetrovania súčasných veľkých káuz neprebiehajú vždy zákonnými postupmi, sú oprávnené. Podozrenia na vykalkulované trestné činy, ovplyvňovania výpovedí svedkov, marenie spravodlivosti – takto sme si boj proti korupcii a za spravodlivosť nepredstavovali. Toto musí prestať, lebo v opačnom prípade je vážne ohrozená samotná podstata právneho štátu u nás,“ povedal Boris Kollár.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA mali vykonštruovať začatie trestného stíhania s vedomím Mikulca
Redaktor portálu Ereport, Filip Szórád, v poslednom zverejnenom článku píše o škandalóznom odposluchu a o uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Skutkový základ uznesenia bol získaný z doslovných... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


Kollár hovorí, že v minulosti sme tu mali Ficovu mafiu, a teraz je dôležité, aby tu nevznikla a „neoperovala“ nejaká iná mafia, v inej forme a za účasti iných aktérov. K zatknutiu vysokopostavených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry krajskou prokuratúrou asi nedošlo len tak, bez dôkazov.

„Očista spoločnosti áno, ale len v medziach zákona. Ľudia si vo voľbách zvolili zmenu, ale tá nemôže prebiehať obdobnými mafiánskymi spôsobmi, ako tomu bolo za predchádzajúcej vlády Smeru. Nikto, žiadna skupinka, si nemôže prisvojiť a uzurpovať spravodlivosť,“ povedal Kollár.

Dnes teda zostáva len čakať a sledovať, ako sa ostatné zatýkanie príslušníkov NAKA skončí. Či sa podozrenia, z ktorých sú obvinení, potvrdia, alebo nie. Spoločnosť je každopádne zo súčasných káuz vyčerpaná a dôvera verejnosti, že k očiste spoločnosti skutočne dôjde, je najnižšia, aká tu za posledné roky bola. Aj podľa Kollára je súčasná situácia v jednotlivých zložkách polície už za hranou a je najvyšší čas urobiť poriadok a pomery stabilizovať.

„Ak sme si vytýčili cieľ, že prešetríme korupčné kauzy z minulosti a ich vinníkov potrestáme, som za všetkými desiatimi, aby sa tak stalo. Som ale zásadne proti tomu, aby sa tak dialo prostriedkami a metódami, ktoré prekračujú zákon. A ak sa tak deje, a v súčasnosti už existujú jasné indície, že sa tak pravdepodobne deje, nesmieme pred tým zatvárať oči, nesmieme mlčať či takéto konanie ospravedlňovať, ako sa to snažia robiť napríklad aj niektoré liberálne médiá, a musíme tieto podozrenia prešetriť a protizákonné konania zastaviť. Dospieť k zákonnosti nezákonnými spôsobmi by bolo totiž pre našu spoločnosť tou najväčšou tragédiou,“ povedal na záver Boris Kollár.

"Nie je dobrý katolík": Česi si všimli, že návšteva pápeža sa netešila veľkému záujmu slovenských veriacich
Pápež František po ôsmich rokoch od prvého pozvania nakoniec prišiel na návštevu Slovenska. Ako ale upozorňujú cirkevní analytici, záujem Slovákov o stretnutie s pápežom je všeobecne nízky, píše český portál sputniknews.cz. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková