"Útočili sme na civilistov, aby Francúzi prežili to, čo my," povedal člen teroristickej skupiny
15 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

„Chceli sme, aby Francúzsko zažilo rovnakú bolesť ako my,“ povedal na súde 32-ročný Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny, ktorej členovia spáchali 13. novembra 2015 vo Francúzku sériu teroristických útokov. Tie si vyžiadali 130 obetí. "Hovoril pokojne, bez emócií a úprimne," píše Magyar Nemzet.


 „Zaútočili sme na Francúzsko a zamerali sme sa na obyvateľstvo, civilistov, ale na tom nebolo nič osobné. Cieľom nie je znova otáčať nôž v ranách, ale aby som bol úprimný, Francúzske lietadlá bombardujúce Islamský štát tiež nerobili rozdiel medzi mužom, ženou a dieťaťom. Chceli sme, aby Francúzsko zažilo rovnakú bolesť ako my," povedal 32 ročný obžalovaný.

Súd, podľa Magyar Nemzet dal všetkým 14-tim obžalovaným možnosť, aby sa spontánne vyjadrili k obvineniu, ktoré bolo voči nim vznesené vo veci teroristických útokov v Paríži, v novembri, v roku 2015.

ODHALENIE: Facebook niektorých užívateľov zvýhodňuje a iných cenzuruje
Facebook tvrdí, že jeho pravidlá platia pre všetkých. Dokumenty spoločnosti odhaľujú tajnú elitu, ktorá je oslobodená, informuje The Wall Street Journal (WSJ) Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič

Pekný deň všetkým...

"Pekný deň všetkým. Ako mám začať?" povedal Salah Abdeslam. Pokorne a zamyslene, čo bolo v úplnom rozpore s jeho provokatívnym správaním počas prvých rokovaní. "Obžalovaný približne päť minút hovoril o tom, že tí, ktorí doteraz svedčili pred porotou a boli nazývaní teroristami, džihádistami, zradikalizovanými, boli skutoční moslimovia, ktorí predstavovali autentický islam," píše Magyar Nemzet.

"Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande povedal, že sme na Francúzsko zaútočili kvôli jeho hodnotám. Ale to je lož! Francois Hollande vedel, čo riskuje, keď sa rozhodol zaútočiť na Islamský štát v Sýrii. Vedel, že aj Francúzi umrú," povedal obžalovaný. „Viem, že môže byť šokujúce to, čo hovorím, ale mojim cieľom je byť úprimný k tým, ktorí zažívajú nevýslovnú bolesť. A najmenej je povedať im pravdu. Často počúvam, že som provokatér. Ale nie je to pravda. Chcem byť úprimný. Nie je mojim cieľom nikomu ublížiť,“ dodal Salah Abdeslam.

V obrovskej súdnej sieni začali plakať viacerí pozostalí a príbuzní obetí. Iní počúvali obvinených s meravými tvárami, hľadiac dopredu.

Aliancia Fair-play odmieta priestupok týkajúci sa urážky verejného činiteľa
Aliancia Fair-play vyzvala Ministerstvo vnútra (MV) SR, aby stiahlo časť legislatívneho návrhu, ktorou by zaviedlo nový priestupok spočívajúci v urážke verejného činiteľa pre výkon jeho právomocí. Túto novinku sa rezort snaží presadiť v rámci... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR

Teroristická organizácia Islamský štát bola založená v Európe

Pri teroristických útokoch vo Francúzsku pred šiestimi rokmi na národnom futbalovom štadióne Stade de France sa odpálili traja samovražední atentátnici. V centre Paríža zasiahli ďalší členovia. Zaútočili na uliciach Rue Bichat, Rue Alibert, Rue de la Fontaine-au-Roi a Rue de Charonne, kde cieľom boli kaviarne a reštaurácie. Najviac obetí si vyžiadal útok na koncertnú sálu Bataclan na Boulevarde Voltaire v centre mesta.

Sériu atentátov vykonala teroristická organizácia Islamský štát, ktorá bola založená v Európe a jej členovia boli najmä z Belgicka. Tá istá sieť vykonala teroristický útok aj 22. marca 2016 v Bruseli, kde prišlo o život 32 ľudí.

"Z teroristov Sýriu, ako jediný nenavštívil iba Salah Abdelam, a ani nedostal bojový výcvik. Vyšetrovanie odhalilo, že bol logistickým organizátorom v Európe. Prenajímal si autá, byty, prevážal teroristov. Zatiaľ však nie je jasné, ako a prečo prežil. Jeho ďalší výsluch, podobne ako u ostatných obžalovaných, sa očakáva až začiatkom roku 2022," píše Magyar Nemzet.

Lukašenko chce nakúpiť ruské zbrane za 1 miliardu dolárov
15 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová