Túžia Rusi po vláde západného štýlu? Prieskum naznačuje, že väčšina by uprednostnila návrat sovietskeho systému pred liberálnou demokraciou (Paul Robinson)
15 | 09 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Čo vlastne Rusi chcú? Túto otázku si už roky kladú prieskumníci a odborníci. Nový prieskum o demokracii a verejnom vnímaní Západu ukazuje, ako veľmi je odpoveď jasná, píše vo svojom komentári Paul Robinson.



Úplný prepad západného vzoru

Moskovské centrum Levada sa už roky snaží objasniť, ako ľudia žijúci v krajine myslia a cítia. V piatok zverejnil svoj najnovší prieskum dôvery v politický systém.

Na otázku: „Aký politický systém považujete za najlepší?“ iba 16% odpovedalo „demokracia podľa vzoru západných krajín“. Mierne vyšší podiel - 18% - odpovedal „na súčasný systém (tj model Borisa Jeľcina/Vladimira Putina za posledné tri desaťročia)“. Avšak 49% respondentov uviedlo, že uprednostňujú „sovietsky systém, aký sme mali do 90. rokov minulého storočia“.

To je najväčší počet hlasov, ktorý bol kedy zaznamenaný v prospech vlády sovietskeho typu. Pričom ide o nárast z 37% respondentov pri poslednom kladení tejto otázky v januári 2016.

Covid v USA: totalitné praktiky v niektorých arcidiecézach. Odmietnutie očkovania sa neakceptuje
Americký kardinál Blase Cupich, metropolita Chicaga, nariadil očkovanie proti Covid-19 u všetkých kňazov a laických zamestnancov svojej arcidiecézy. Za odmietnutie prídu sankcie. Aj katolícke nemocnice v Indianapolise prinútia svojich zamestnancov... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | René Balák

Vysvetlením prekvapivých čísel môže byť vek

Podpora súčasného systému je nízka, ale je porovnateľná s priemerom registrovaným za posledné desaťročie. Taktiež je vyššia ako v prípade jednociferných čísel zaznamenaných v čase, keď Levada začala vykonávať tento prieskum v roku 1996, pokračuje vo svojom komentári Paul Robinson.

Jedným z vysvetlení výsledkov by mohlo byť to, že ide o vekovú záležitosť. Starší ľudia nostalgicky hodnotia stratenú mladosť v období komunizmu, zatiaľ čo mladší ľudia sú prozápadnejší a sú zástancami demokracie.

Je v tom kus pravdy. Podľa prieskumu Levada iba 30% osôb vo veku 18 až 24 rokov podporuje návrat k sovietskej nadvláde v porovnaní so 62% osôb vo veku 55 rokov a starších. Naopak, 32% mladých ľudí uprednostňuje západnú demokraciu, zatiaľ čo iba 9% starších respondentov. Ak ste demokraticky naklonený pre Západ, môžete sa v tom upokojiť a predstaviť si, že ako bude mladšia generácia dospievať, Rusko ako celok sa vám bude viac premieňať.
A možno nie

Vyše 55% ľudí, ktorí tak milujú Sovietsky zväz a sú tak negatívne naklonení Západu, sú tí istí ľudia, ktorí v mladosti pred tromi desaťročiami boli na ulici a protestovali proti Komunistickej strane Sovietskeho zväzu a v r. v prospech Borisa Jeľcina. V decembri 1993 šťastne schválili Jeľcinovu novú ústavu a niečo ako 30% z nich odovzdalo hlasy liberálnym stranám jedného druhu, ako napríklad Rusko Choice Gajdara, Jabloko Grigorija Yavlinského alebo Ruské demokratické reformné hnutie Anatolija Sobchaka. V súčasnosti môžu rôzne liberálne frakcie Ruska sotva zhromaždiť 5%.

Bidenovo povinné očkovanie môže doviesť Ameriku priamo k občianskej vojne (Robert Bridge)
Komentár Roberta Bridgea (Russia Today) Rozsiahly dosah svojej vládnej moci Joe Biden využil na to, aby prinútil federálnych aj súkromných zamestnávateľov požadovať, aby ich pracovníci boli očkovaní - inak... Tento krok demokrata, ktorý kedysi... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Inými slovami, mnohí z týchto sovietsko-nostalgických, západom narážajúcich demokratov, ktorí nenávideli demokraciu, boli kedysi horlivými prozápadnými liberálmi. Niekde ich však prepadla realita. Neexistuje žiadna záruka, že sa to isté nestane dnešnej mládeži, u ktorej je v každom prípade rovnaká pravdepodobnosť, že uprednostnia sovietsku vládu pred západnou demokraciou, ďalej píše vo svojom komentári Paul Robinson.
Rusi nevidia na západe nič hodné napodobenia

Celkovo sa zdá, že Rusi ako celok nemajú príliš v obľube svoj vládny systém. Avšak na rozdiel od konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď sa pozrú na západ, nevidia niečo, čo by bolo hodné napodobnenia. Obracajú sa preto k jedinému ďalšiemu modelu, ktorý poznajú - k Sovietskemu zväzu.

Inými slovami, protivládne nálady v Rusku sa nepremietajú do prozápadných pocitov, nieto prijatia západných modelov. To možno vidieť na odpovediach na ďalšiu otázku, ktorú Levada položila v súvislosti s preferovaným ekonomickým systémom Rusov. Iba 24% uviedlo, že ich ideálom je ekonomika „na základe súkromného vlastníctva a trhových vzťahov“, zatiaľ čo 62% uviedlo, že uprednostňuje ekonomiku „založenú na štátnom plánovaní a prerozdeľovaní“.

Toto je opäť veľmi rozdielne ako pred 25 rokmi. V roku 1996 uprednostnilo súkromný majetok a trhové vzťahy 48% respondentov a len 29% podporovalo štátne plánovanie a redistribúciu. Je zrejmé, že liberalizmus na voľnom trhu nie je taký populárny, ako býval.

11. september: Špióni vnútri Al-Káidy, ktorí mohli útokom zabrániť (Tom Secker)
Komentár Toma Seckera (Russia Today) Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Je len málo, čo môžu prozápadní Rusi z tohto všetkého zachrániť. Jediným možným zdrojom útechy sú odpovede na ďalšiu otázku, či chcú krajinu, ktorá je predovšetkým a) „veľkou mocou, ktorú ostatné krajiny rešpektujú“, alebo b) „krajinou s vysokou životnou úrovňou, ale nie je jednou z najsilnejších krajín sveta.“ 66% ľudí hlasovalo pre možnosť b) a iba 32% pre možnosť a). To je v porovnaní so situáciou bezprostredne po reabsorpcii Krymu v marci 2014, keď boli Rusi rovnomerne rozdelení, pričom 47% bolo za b) a 48% za a).

Pravdepodobne to naznačuje, že vlastenecký zápal takzvanej „ruskej jari“ vyprchal. Opozícia, ktorá pokladala túto vlasteneckú náladu za zásadnú oporu súčasnej vlády, by to mohla vnímať ako povzbudzujúce znamenie.
Vždy zvíťazila slušná životná úroveň nad postavením veľkej moci

Pravdepodobne sa však tiež mýlia. Výsledok z marca 2014 bol skokový. V opačnom prípade počas celých 25 rokov, kedy Levada realizovala prieskumy, vždy zvíťazila slušná životná úroveň nad postavením veľkej moci. A to nie je prekvapujúce. To je to, čo by ste väčšinu času, na väčšine miest, väčšinu času očakávali.

Je to tiež dosť hlúpa otázka, pretože predstavuje veľký stav moci a slušnú životnú úroveň ako diametrálne odlišnú. V skutočnosti platí, že čím sú ľudia bohatší, tým je štát aj mocnejší. Nórsko alebo Švajčiarsko je pre Rusko len ťažko otvorené. Možnosť a), inými slovami, nie je proti možnosti b), ale pravdepodobne od nej závisí.

Dve tretiny Nemcov pracujúcich z domu chce takto pracovať aj po pandémii
Viac ako dve tretiny zamestnancov v Nemecku, ktorí pre koronakrízu pracujú z domu, chcú v takomto spôsobe výkonu svojho zamestnania pokračovať aj po pandémii. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, o ktorého výsledkoch... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Manipulatívne položené otázky

Spôsob, akým je otázka položená, nám možno hovorí viac o zaujatosti organizácie, ktorá kladie otázky. Inými slovami, je zrejmé, že Levada považuje stav veľkej moci za nežiaduci. Ale okrem toho to nemá zúfalý význam.

To isté by sa dalo povedať aj o ostatných otázkach. Má zmysel napríklad požiadať Rusov, aby si vybrali medzi západnou demokraciou, svojim súčasným vládnym systémom alebo tým, čo mali za sovietov? Vzhľadom na to, že tretia možnosť sa zdá byť nemožná, je nepravdepodobné, že by to niekto vážne zvažoval, kým im niekto z Levady nezatelefonuje a nespýta sa ich, či to chcú. Skutočnosť, že potom dajú palec hore, nemusí znamenať nič iné, ako to, že sa im iné voľby nepáčia.

Ak by sa Rusi skutočne chceli vrátiť do roku 1980, budúci týždeň by sa všetci ponáhľali voliť komunistickú stranu. Avšak na to sa nechystajú.

Napriek tomu nám niečo hovoria. Rusi nie sú príliš spokojní so systémom, v ktorom žijú, ale nepovažujú systémy ako sú systémy v USA a EÚ za riešenie. Toto zistenie môže šokovať západných politikov a komentátorov, ktorí si myslia, že budúcnosť - a vôľa ľudí - ukazuje iba na ich preferovaný smer, dodáva na záver Paul Robinson.

Dni ekonomickej nadvlády USA sa končia. Rusko chce zjednotiť Veľkú Euráziu (Glenn Diesen)
Komentár Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Diana Zaťková