Maďarsko je proti transformácii homosexuality na „európsku hodnotu“ (Svjatoslav Kňazev)
15 | 09 | 2021 I Iveta Machová

Komentár  Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Legalizované chuligánstvo v Európe


Nedávno bol na stránkach maďarského vydania Magyar Nemzet uverejnený článok politológa Tamása Fricza  „Je načase hovoriť o vystúpení Maďarska z EÚ“, ktorý volá po zamyslení sa, či by nemali nasledovať príklad Veľkej Británie .

Ak by sme hovorili o malej opozičnej publikácii a marginalizovanom autorovi, nikto by publikácii nevenoval pozornosť. Rozhovory o možnom vystúpení Maďarska z EÚ prebiehajú už dlho. Avšak, Magyar Nemzet ( „Maďarský národ") je jednou z najpopulárnejších publikácií, ktoré podporujú vládu Viktora Orbána, a Fricz je blízky vláde a vplyvná osoba.

„Chápem, že takéto rozhodnutie je tabu, ale niekto musí napísať toto slovo ... Huxit (z Hungary+Exit, analogicky s Britániou + Exit) je maďarský dobrovoľný odchod z Európskej únie“,povedal Fricz.
Politológ viní vedenie Európskej únie z arogancie

Politológ viní vedenie Európskej únie a jej finančné elity z „imperiálnych sklonov“ a arogancie voči východnej a strednej Európe.

Nenávisť k LGBTI komunite rastie v celej Európskej Únii
Podľa komisárky Rady Európy pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej čoraz viac politikov bez hanby zbiera politické body na lesbách, homosexuáloch, bisexuáloch, transrodových a intersexuálnych ľuďoch. Tým podľa nej podnecujú predsudky a nenávisť,... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Byť v Európskej únii podľa Fricza zároveň dáva Maďarom pocit spolupatričnosti k demokratickému Západu a „spojeniu slobodných národov“, takže sa ho možno vzdať len z veľmi dobrých dôvodov. Autor verí, že také dôvody teraz existujú.

„Vstúpili sme do spoločenstva slobodných suverénnych krajín... ale výstavba veľmocenskej Európy, podriadenej„ jednotnému európskemu národu “, je v plnom prúde ... Ak nám opäť budú chcieť diktovať, čo a ako máme robiť, náš pobyt v EÚ stratí zmysel “, píše Fricz.



Fricz verí, že aj keď Maďarsko opustí Európsku úniu, nemecké automobilky Maďarsko  neopustia: už len spolupráca s Budapešťou im sľubuje zisk. Podľa Fricza zároveň Európe chýba jednotná kultúra a jednotný „európsky“ pohľad na svet.

„Naše cesty sa rozišli,“  pokračuje Fricz. „Západ sa vedome... rozchádza s kresťanskou morálkou a usiluje sa vybudovať kozmopolitnú svetovú spoločnosť bez tvárí založenú na neobmedzenom sebauspokojení a sebazničení jednotlivca.
Maďarský minister zahraničných vecí neznel presvedčivo

Hneď po uverejnení tohto článku sa maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó poponáhľal ubezpečiť svet, že napriek rozporom s Bruselom, Budapešť o odchode z EÚ vážne neuvažuje. Szijjártó však neznel príliš presvedčivo.

J. Mažgút: LGBT si hovie a na oslavy SNP vás ani nepustia
Dúha je viac ako SNP? Pýta sa vo videu na sociálnej sieti hovorca Smeru Ján Mažgút. Jeho otázka pritom smerovala priamo na fakt, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici žiadalo 70-tisíc € na oslavy SNP. Ministerstvo kultúry podľa Mažgúta uprednostnilo... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Ivan Mihale


Rozpory medzi Bruselom a Budapešťou vznikli už dávno. Za posledných niekoľko mesiacov sa prudko vyostrili. Maďarské úrady schválili zákony zakazujúce  propagandu LGBT v školách a zákaz predaja  kníh o sexuálnej zvrátenosti. Teraz sa publikácie tohto druhu v Maďarsku môžu predávať iba v neotvorených baleniach. A začiatkom roku 2022 plánuje maďarská vláda zorganizovať referendum, v ktorom sa  bude pýtať spoluobčanov, či má cenu úplne ochrániť školy a škôlky pred diskusiou o týchto témach.
Okamžite reagovali aj lídri členských krajín

Reakcia vedenia lídrov členských krajín EÚ na tento krok Budapešti bola búrlivá.

„Maďarov položíme na kolená." Musia sa s nami podeliť o hodnoty Európskej únie,“   povedal  holandský premiér Mark Rutte.

Luxemburský premiér Xavier Bettel  označil  ochranu detí pred zvrhlíkmi... za „netoleranciu“, aj keď v tomto prípade musí byť človek netolerantný.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila  maďarský návrh zákona za „diskriminačný“.

Maďarská vláda: Maďari sa budú môcť ako prví v Európe vyjadriť k otázke LGBTI
Občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike LGBTI. Vyhlásila to vláda premiéra Viktora Orbána v piatok po tom, čo v Budapešti Národná volebná komisia (NVB) schválila otázky referenda iniciovaného... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | TASR

Veľkohubé vyhlásenia nepomohli, Orbána nezlomili

Zlomiť Orbána sa však nepodarilo a európski „liberáli“ prešli k tvrdším vyhláseniam.

„Pre mňa už Maďarsko  v EÚ nemá miesto ... Nie som však jediný, kto o tom rozhoduje: existuje ďalších 26 krajín." Toto je potrebné urobiť krok za krokom, “   oznámil  Mark Rutte.

A Orbán sa už napoly ospravedlnil, keď tvrdí, že v jeho iniciatívach nedochádza k „porušovaniu práv homosexuálov“, ale iba k túžbe chrániť práva rodičov a detí. Maďarské zákony koniec koncov pomáhajú v  boji proti pedofilom.

Podľa Orbána je hlavným problémom EÚ zánik spoločných hodnôt. Útoky západoeurópskych obrancov „tolerancie“ na Maďarsko premiér porovnal  s kolonializmom. Orbán uviedol , že Maďari nechcú rozpustiť svoju kultúru v postkresťanskej spoločnosti, a tlak na maďarský štát označil za  „legalizované chuligánstvo".

„Brusel chce poslať aktivistov LGBTQI do maďarských škôl." Nedovolíme, aby sa to stalo! "  -  ukončil  Viktor Orbán diskusiu.

Ako odpoveď na to Brusel nastolil otázku  sankcií voči celému Maďarsku.

V tomto kontexte je vznik článku Tamása Fricza prirodzený.

Brusel dnes stojí pred novou výzvou. Ak bude členským štátom EÚ na východe naďalej vnucovaná diktatúra zvrátencov, budú od Východoeurópanov nasledovať rozhodnejšie opatrenia. Praktický význam Európskej únie pre Maďarsko navyše zanikne (keď vynecháme táranie o „jednotnom európskom národe“): podľa ekonómov bude Maďarsko o niekoľko rokov musieť do rozpočtu EÚ previesť viac peňazí, ako odtiaľ dostane.

Príklad Maďarska sľubuje, že bude nákazlivý: v Poľsku, na Slovensku, v Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku je obyvateľstvo negatívne naklonené  k obsesívnej propagande zvrátenosti LGBT. „Zjednotená Európa“ je rozdelená v jednej z najdôležitejších otázok ľudskej morálky.

Úmrtnosť na očkovanie: desivé odhalenia profesora Petra Schirmachera (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová