Kurz: "Pokiaľ budem pri moci, Rakúsko neprijme žiadnych utečencov z Afganistanu"
15 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Viedeň sa nezúčastní na presídľovaní afganských utečencov evakuovaných z Kábulu po nástupe Talibanu, uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Podľa portálu RT je Kurz presvedčený, že v krajine je už dostatok migrantov z Afganistanu.




USA a ich spojenci evakuovali z afganského hlavného mesta Kábul viac ako 123 000 civilistov po tom, čo sa v polovici augusta dostalo mesto do rúk militantov Talibanu. Väčšine z nich sa poskytne azyl v Amerike, ale EÚ súhlasila s presídlením 30 tisíc ľudí.
Vidí to realisticky

Zatiaľ čo Nemecko a Francúzsko prejavili ochotu prijať Afgancov, Rakúsko patrí k štátom, ktoré túto myšlienku odmietajú. "Neprivítame žiadnych utečencov z Afganistanu do našej krajiny, pokiaľ budem pri moci," zopakoval Kurz v utorok v rozhovore pre talianske noviny La Stampa.

Postoj rakúskej vlády k tejto otázke je „realistický“ a neznamená, že zo strany Viedne chýba solidarita s inými hlavnými mestami EÚ, trvá na svojom kancelár. "Potom, čo do našej krajiny dorazilo v posledných rokoch viac ako 44 tisíc Afgancov, Rakúsko už hostí štvrtú najväčšiu afganskú komunitu na svete na obyvateľa," pripomenul kancelár.

Estónska prezidentka všetkým eurohujerom - Ukrajina do EU nepatrí!
Prekvapila, zarazila. Prezidentka členskej krajiny Európskej únie Estónsko použila priamu reč. Možno nediplomatickú a v euroregióne určite nezvyklú - "Ukrajina nie je EÚ". Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Integrácia je ťažká

Problém je, že „integrácia Afgancov je veľmi ťažká.“  Vyžaduje si rozsiahle úsilie, ktoré si Rakúsko v súčasnosti jednoducho nemôže dovoliť, uviedol 35-ročný politik. "Väčšinou majú nízku úroveň vzdelania a úplne iné hodnoty v porovnaní so zvyškom obyvateľstva krajiny," upozornil. Dodal, že viac ako polovica mladých Afgancov žijúcich v Rakúsku podporuje náboženské násilie.

Rýchla ofenzíva Talibanu, v rámci ktorej sa radikálna skupina v priebehu niekoľkých týždňov pri sťahovaní amerických vojsk z krajiny zmocnila väčšiny afganského územia a znovu dobyla hlavné mesto Kábul, "všetkých zaskočila," uznal kancelár.

Francúzsko: V rýchlovlaku TGV našli v koši telo novorodenca
Zamestnanec železníc našiel telo mŕtveho novorodenca v rýchlovlaku TGV vo francúzskom meste Marseille v koši na toaletách. V utorok o tom informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Tlak na Taliban

Členovia EÚ „musia teraz vyvinúť obrovský tlak na Taliban, aby boli naďalej rešpektované práva žien a ľudí. Pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov sa nesmie stratiť,“ dodal.

Rakúsky vodca trvá na tom, že „teraz je všetkým európskym vládam jasné, že proti nelegálnemu prisťahovalectvu by sa malo bojovať a zaistiť ochranu vonkajších hraníc Európy“ na vyriešenie tohto problému.

Turecko podľa Ergogana nie je schopné zvládnuť nových utečencov z Afganistanu
Turecko nie je schopné riešiť možnú novú vlnu utečencov z Afganistanu. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas utorkového telefonického rozhovoru s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, informovala agentúra... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR