Zakladateľ Talibanu Barádar musel vyvracať mainstreamom šírené hoaxy o svojom úmrtí
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Spoluzakladateľ afganského hnutia Taliban Abdal Ghaní Barádar poprel správy o svojom úmrtí, ktoré sa v posledných dňoch šírili na sociálnych médiách.


Ako píše agentúra AFP, mulla Barádar v zvukovej nahrávke zverejnenej v pondelok Talibanom označil nepodložené správy o svojej smrti za "falošnú propagandu"

Nepotvrdená správa sa šírila prostredníctvom internetových sociálnych sietí najmä v Indii. Barádar podľa nej utrpel smrteľné zranenia počas nedávnej prestrelky v prezidentskom paláci v Kábule medzi súperiacimi talibanskými frakciami.

"V médiách sa objavili správy o mojej smrti ...Posledných niekoľko nocí som bol na pracovných cestách. Nech som momentálne kdekoľvek, bratia a priatelia, všetci sme v poriadku," povedal mulla Barádar, ktorý v novej dočasnej vláde Talibanu zastáva post vicepremiéra.

Vlajka Talibanu veje nad afganským prezidentským palácom na 20. výročie útokov
Vlajka radikálneho hnutia Taliban veje nad afganským prezidentským palácom v hlavnom meste Kábul v rovnaký deň, keď si Spojené štáty a svet pripomínajú 20. výročie teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. V sobotu to napísala tlačová... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Médiá vždy zverejňujú falošnú propagandu. Preto všetky tieto lži smelo odmietnite a ja vám na 100 percent potvrdzujem, že je všetko v poriadku," ukončil Barádar.

Ako píše agentúra AFP, nebolo bezprostredne možné overiť pravosť tejto zvukovej nahrávky, ale zverejnili ju oficiálne webstránky predstaviteľov Talibanu vrátane hovorcu politickej kancelárie novej afganskej vlády.

Vodca talibov mulla Hajbatulláh Áchúndzáda bol niekoľko rokov považovaný za mŕtveho, kým hovorca Talibanu neoznámil, že sa "nachádza v Kandaháre", dva týždne po tom, čo hnutie v polovici augusta ovládlo Afganistan, pripomína AFP.

Čína sa vysmieva USA: "Z vašej vojenskej techniky si teraz Taliban urobil ihrisko"
13 | 09 | 2021 | Diana Zaťková