V školách by sa žiakom mohla poskytovať zdravotná starostlivosť
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Školy a školské zariadenia by mohli vytvárať podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti deťom a žiakom. Predpokladá to novela školského zákona, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložila skupina koaličných poslancov. Hovoria o riešení problémov z praxe, keď žiakom nemal kto v škole či školskom zariadení poskytnúť potrebnú pomoc spojenú s ich zdravotným stavom.


"Škola a školské zariadenie môže vytvárať podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti zamestnávaním zdravotníckeho pracovníka spĺňajúceho podmienky na výkon zdravotníckeho povolania lekár, sestra, pôrodná asistentka alebo zdravotnícky záchranár podľa osobitného predpisu v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu," píše sa v návrhu zákona.

Predkladatelia chcú ustanoviť možnosť zdravotnej starostlivosti v škole a školskom zariadení vybranými zdravotníckymi pracovníkmi, konkrétne lekárom, sestrou, pôrodnou asistentkou alebo zdravotníckym záchranárom, ktorí budú v škole alebo v školskom zariadení zamestnaní.

Z návrhu vyplýva, že na zdravotnú starostlivosť sa bude vyžadovať informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa či žiaka alebo zástupcu zariadenia. Má sa tak predísť tomu, aby k poskytovaniu starostlivosti dochádzalo bez vedomia zákonného zástupcu žiaka či zariadenia. Návrh tiež hovorí, že povinnosťou zdravotníckeho pracovníka bude viesť zdravotnú dokumentáciu v rozsahu ním poskytnutej zdravotnej starostlivosti, ktorú dieťati alebo žiakovi poskytol.

Účinnosť novely navrhujú predkladatelia od 15. novembra tohto roka.

Život s pocitom neslobody, alebo polarizácia „vďaka“ Covid-19 (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová