Osobnú účasť na Valnom zhromaždení OSN avizovalo vyše 100 hláv štátov a vlád
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Joe Biden odcestuje 21. septembra do New Yorku, kde vystúpi s prejavom na Valnom zhromaždení OSN, uviedol v pondelok podľa agentúry AFP Biely dom.


Toto najväčšie diplomatické stretnutie na svete, ktoré sa vlani kvôli pandémii konalo iba online, sa tento rok uskutoční v hybridnom formáte, teda kombináciou prehrávania videopríhovorov a fyzickej prítomnosti predstaviteľov členských krajín v sídle OSN v New Yorku.

Svoju osobnú účasť už avizovalo viac ako 100 hláv štátov a vlád. Medzi nimi je okrem Bidena aj jordánsky kráľ Abdullah II., či prezidenti Brazílie a Venezuely, ako aj  predsedovia vlád Japonska, Indie a Spojeného kráľovstva.

Očakáva sa aj osobná účasť predsedu novej izraelskej vlády Naftaliho Bennetta a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Delegáciu SR povedie prezidentka Zuzana Čaputová.

Agentúra AFP pripomenula, že mnoho diplomatov a lídrov sa verejne sťažovalo, že virtuálne stretnutia nemôžu nahradiť tie osobné pri pokuse o riešenie regionálnych a globálnych výziev a kríz.

Katolicizmus je pevnejším spojivom Slovenska so Západom než EÚ alebo NATO (Ján Čarnogurský)
Pápež František zavítal včera (nedeľa 12. 09.) na trojdňovú návštevu Slovenska. Návštevu oznámil sám pred 3-mi mesiacmi, prekvapujúco a dodnes sú vatikanisti plní dohadov, prečo uprednostnil práve Slovensko. Konkrétny, „racionálny“ dôvod sa asi... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič


Vysoký počet lídrov, ktorí plánujú osobnú účasť - 73 hláv štátov a 31 predsedov vlád - odráža dôležitosť každoročného podujatia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava, a jeho úlohu v diplomacii, konštatovala AFP.

Medzi tými, ktorí tento rok do New Yorku zašlú vopred zaznamenané vyhlásenia, budú prezidenti Iránu, Egypta, Francúzska, Indonézie, Južnej Afriky a Zimbabwe.

Týždeň vystúpení štátnikov na pôde Valného zhromaždenia OSN sa začne 20. septembra neverejným stretnutím generálneho tajomníka Antóniom Guterresom so svetovými lídrami venovaným klimatickým zmenám.

Svoj prejav o stave sveta prednesie Guterres deň po otvorení zasadnutia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava a ktoré 27. septembra svojimi vystúpeniami uzavrú delegácie Severnej Kórey, Mjanmarska, Guiney a Afganistanu.

V poradí 76. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa otvára v utorok.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric informoval, že OSN v súvislosti s pandémiou prijala nevyhnutné hygienické opatrenia: nosenie rúšok všetkými zamestnancami v sídle OSN je povinné, rovnako ako aj hlásenie o očkovaní alebo povinné oznámenie pozitívneho výsledku testov na covid. Časť zamestnancov OSN sa v súvislosti s VZ OSN musela podrobiť očkovaniu povinne.

Lengvarský sa rozhodol ponúknuť naše deti na výskum vakcíny proti COVID-19! Ľudia sa búria
Slovenská vláda a jej vedeckí a lekárski „odborníci“ sú akoby nepoučiteľní. To si vari nikto z nich nepamätá, ako sme boli prví na svete v celoplošnom testovaní? A jeho následkom boli tisícky nakazených a neskôr zomierajúcich ľudí v nemocniciach? A... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik