Obyvatelia Levíc môžu pomôcť pri mapovaní nepôvodných druhov korytnačiek
14 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Obyvatelia Levíc a blízkeho okolia môžu pomôcť pri mapovaní nepôvodných druhov korytnačiek v Leviciach. "Potrebujeme informácie o náleze vodných i suchozemských korytnačiek v rôznych častiach mesta alebo v blízkom okolí v tomto kalendárnom roku. Získané údaje nám pomôžu v mapovaní levickej prírody a k jej lepšiemu spoznaniu," požiadal verejnosť o pomoc prírodovedec Štefan Čambal.


Údaje zaslané na emailovú adresu [email protected] by mali obsahovať lokalitu výskytu, dátum a čas nálezu, aspoň približnú veľkosť panciera. "Ideálna je aj fotografia korytnačky a meno autora údaja. Svoje pozorovania, fotografie môžu záujemcovia posielať do konca tohto roka," povedal Čambal. Výstupom by mala byť odborná práca pre pripravovaný Zborník Tekovského múzea v Leviciach, ktorý by mal byť vydaný v roku 2022.

Pôvodným domovom korytnačky písmenkovej (Trachemys scripta) sú rieky a močiare v Spojených štátoch amerických. Korytnačka sa však aj so svojimi poddruhmi vďaka chovu v ľudských príbytkoch už vyskytuje takmer v celej Európe a zavlečená bola aj do zvyšku celého sveta. Dospelé jedince dosahujú dĺžku tela okolo 30 centimetrov, samčeky sú zvyčajne o niečo menšie.

V Leviciach sa podľa slov prírodovedca podarilo zaznamenať aj výskyt iných poddruhov rodu Trachemys, dokonca aj iných rodov (Graptemys, Kinosternon), či suchozemských druhov rodu Testudo.

Matovič, tvoj čas sa kráti. Karma si dala na čas - ale už prichádza, odkazuje Blaha
Včerajšie zadržanie štyroch elitných vyšetrovateľov z NAKA a tiež dočasného šéfa policajnej Inšpekcie poriadne otriaslo Slovenskom. Aj to ukazuje na fakt, že v našej polícii sa deje niečo obludné. Čo, a kto to má na svedomí, sa zrejme verejnosť... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik