Neoznámené vojenské cvičenie v rušných uliciach Rigy (VIDEO)
14 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Lotyšské hlavné mesto Riga sa cez víkend nakrátko premenilo na vojnovú zónu, pričom ozbrojení vojaci vo veľkej miere vydesili civilistov. Ukázalo sa, že išlo o cvičenie, ktoré akosi nebolo oznámené, informuje portál RT.


V sobotu sa na internete objavili mnohé videá z incidentu, ktorý sa okamžite stal virálnym. Zábery zo scény zobrazujú viacerých vojakov v strede ulice, ako sa krčia za autami a strieľajú zo zbraní na budovu.



Ďalšie video ukazuje vojaka, ako si vybral svoju útočnú pušku, keď okolo prechádzala žena s dieťaťom. Žena zostala viditeľne otrasená, zatiaľ čo jej dieťa začalo plakať.



Neboli viditeľné žiadne kordóny ani značky, že by oblasť slúžila na cvičenie, pričom chodci kráčali tesne vedľa ťažko ozbrojených jednotiek. Cvičenie vyzeralo veľmi reálne, pričom medzi jednotkami sa mimochodom pohyboval iba neozbrojený dozorujúci dôstojník. Ten ako jediný naznačoval, že sa ulica nezmenila na skutočnú vojnovú zónu.

Incident vyvolal prevažne negatívnu reakciu, pričom sekcie komentárov pod videami sú plné nahnevaných ľudí. Niektorí tvrdili, že obyvateľom mesta by malo byť aspoň jasné oznámenie prostredníctvom SMS, iní tvrdili, že táto oblasť mala byť úplne uzavretá.

Po protestoch sa armáda bezvýrazne ospravedlnila a uviedla, že na tieto akcie používa iba prázdne náboje, a trvala na tom, že nedošlo k žiadnej škode.

Rusko obnoví letecké spojenia s Irakom, Keňou, Slovenskom a Španielskom
Rusko od 21. septembra obnoví letecké spojenia s Irakom, Keňou, Slovenskom a Španielskom. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na oznam ruskej vlády zverejnený na sociálnej sieti Telegram. Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR