Exvyšetrovateľ Šátek netuší, o akej "elitnosti" svojich vyšetrovateľov trepe Lipšic
14 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Bývalý vynikajúci vyšetrovateľ Jozef Šátek poukazuje na amaterizmus, neskúsenosť a politické stereotypy v práci mnohých súčasných vyšetrovateľov. Zameriava sa na tých, ktorých dnes mnohí koaliční politici, špeciálny prokurátor a hlúpe médiá nazývajú "elitnými".


"V niečom je to podobné a v niečom veľmi odlišné, teda porovnávam našu situáciu vyšetrovateľov v kauze „únosu“ prezidentovho syna a terajších vyšetrovateľov korupcie v prípade Očistec." Začína prekvapivým prirovnaním svoj status na sociálnej sieti bývalý vyšetrovateľ Šátek

Reprofoto FB (@Jozef Šátek)

Elitnosť spočíva v praxi a v jej výsledkoch

"My, teda Krajský úrad vyšetrovania PZ v Bratislave, ktorý som mal česť v tej dobe riadiť mal za sebou dlhoročné výborné výsledky vo vyšetrovaní. Aa to tak na centrálnej úrovni (odhaľovanie a vyšetrovanie každý rok takmer 45 až 50 vrážd a množstvo závažných hospodárskych zločinov), ako aj na úrovni okresných úradov vyšetrovania (mali sme medzi prvými desiatimi úradmi v rámci Slovenska až šesť)." Spomína si na obdobie skutočne elitnej práce Jozef Šátek.
Profesionalita a morálna pevnosť

"Boli sme kvalifikovaní ako profesionálne pracujúci úrad s ostrieľaným a morálne pevným základom. Bolo jasné, že keď prišiel zlomový bod – vyšetrovanie zločinu „únosu“, tak sme konali ako dovtedy a ako sme boli naučení – v súlade so zákonom a naším vnútorným presvedčením."
Aká to podobnosť po rokoch!

Jozef Šátek až mrazivo vracia čitateľa statusu do dávnej minulosti, ktorá sa "akosi" zrazu sprítomnila.

"Potom prišli z lexovsko-hudekovskej strany nevídané útoky – trestné oznámenie riaditeľa SIS, ktoré riešila inšpekcia, personálne vyhrážky o odvolaní ministra vnútra, rôzne otvorené či skryté vyhrážky, mediálne lynčovanie mečiarovskými novinármi, pravdaže prišli aj medové ponuky, no a po odmietnutí sa nás zbavili organizačným zrušením celého úradu a rozprášením všetkých jej členov, pričom mnohí odišli do civilu."

(Iba si dosaďte iné mená a "promečiarovským" novinárom vymeňte to "pro"... Za niekoho iného - pozn. red. HD.)
Chvály nám spravodlivosť nezabezpečia

"Ja tvrdím, že ukázať morálku, zásadovosť a profesionalitu máme vtedy, keď je situácia zlá, keď môžete očakávať len negatívne následky a nie keď to robiť môžete bez obáv a budete len chválení." Prízvukuje Jozef Šátek.
Bez praxe, bez skúseností a ešte s mnohými "bez"

Bývalý vyšetrovateľ pokračuje zostra: "Nepočul som ani o jednom z „elitných“ vyšetrovateľov, o ktorých hovorí D. Lipšic, že sú to vyšetrovatelia s 15-20 ročnou praxou. Čiže takí čo pracovali a učili sa za Gašpara, Lučanského, Hraška, Krajmera, Slobodníka ...?. Že by sa postavili za svoj názor a proti názoru či požiadavke nadriadeného. Že budú vyšetrovať čo iný nechce, alebo nebudú vyšetrovať čo iný nariaďuje a že by za svoje pevné postoje musel z polície odísť a potom sa aj prípadne vrátil."

Šátek pochybuje, či štát a samospráva vôbec študujú zákony, a to aj pri protestoch
Bývalý šéf Úradu boja proti korupcii a exvyšetrovateľ Jozef Šátek má vážne pochybnosti, či štátne i samosprávne orgány študujú zákony a podľa nich aj postupujú napríklad pri verejných zhromaždeniach občanov. Čítať ďalej
05 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Boli ticho, keď mlčať nemali

"Znamená to, že títo vyšetrovatelia boli ticho, keď mlčať nemali, slúžili zlu a potom začali byť aktívni a principiálni, keď už si chceli len „prilepšiť“ prehodením politického krytia. Oni si mysleli, že za svoju cenu "nezmieriteľných" vyšetrovateľov nemusia nič zaplatiť, teda svojím verejným postojom v správnom čase a dúfali, že im stačí len prehodiť kabát." Až sa zatajuje dych nad týmito slovami Jozefa Šáteka.
Najskôr likvidovali nás

Toto je fakt tvrdé. Šátekove spomienky pripomínajú v mnohom aj to, čo sa dialo v mediálnom prostredí. ono to totiž ruka v ruke súvisí. "

"Keď sme sa po voľbách v novembri 1998 niektorí vrátili do polície, tak sme opäť boli „bielymi“ vranami. Ostatní policajti nám dávali najavo, že tam skrátka nepatríme. A opäť skúšali tie isté zbrane. Nemali na nás nič, tak nás odpočúvali a vymýšľali si na nás skutky, ktorých sme sa nikdy nedopustili (finančná polícia + inšpekcia). Chceli nás za každú cenu zastaviť, lebo sme išli po príslušníkoch SIS. Tzv. podvodníckych privatizérov či oligarchoch, falšovateľov Duckého zmeniek a pod. No bolo toho podľa optiky „inšpekcie“ najmenej na trojnásobok obvinení. To by sa im aj podarilo, keby nebol odvolaný minister vnútra."

"V prípade „únosu“ sme sa neuspokojili s výpoveďami „kajúcnikov“, ktorých sme mali aj my, ale sme obvinenie doložili neodškriepiteľnými aj inými dôkazmi. Chce to však skúsenosti, rozum, trpezlivosť a odvahu."

Exvyšetrovateľ Šátek odkrýva pokusy "zakryť" minulosť ministra vnútra Mikulca
A je to tu zas. Skutok sa nestal, hlas podobný hlasu, nahrávka, ku ktorej sa jeden z jej vraj údajných aktérov nehlási. Polícia, ktorá strčila hlavu do piesku a jej stranícky šéf - čistič od mafie. Ktorý prehrešky svojich "našich" vníma iba ako... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Procesná bieda spravodlivosti

"Na záver len toľko, že nemohli sme čakať viac, ak niekto nepripravený si sadne na ministerský stolec.  Dá si radiť niekomu, čo skutočnej policajnej práci nikdy nerozumel. V podstate personálne všetko ponechali po starom. Najprv za policajného prezidenta urobili niekoho z „druhej“ strany, asi na znak zmierenia, ktoré sa pravdaže nekonalo. A potom tam dali ďalšieho, ktorý nemá ucelený profesionálny rozhľad, čiže kde šliapnu, tam tráva dlho nerastie."

"Ak sa rozhodli bez previerok poveriť vyšetrovaním zložitých a závažných prípadov tých, ktorí dovtedy boli „elitní“ pre Kaliňáka s Gašparom a čakali, že títo zmenia svoju podstatu jedným heslom „o rozviazaných rukách“ a že sa tu neobjaví ďalšia skupina, ktorá bude pokračovať v ochrane záujmov bývalých vládnych činiteľov a spojených oligarchov a to po línii polície i prokuratúry (čo robili aj predtým), tak teraz zberajú zasiatu úrodu v podobe úplného rozvratu a straty dôveryhodnosti polície, prokuratúry, celkového politického chaosu a sklamaných občanov.

Končí svoj status na sociálnej sieti bývalý (už nepoužijeme výraz elitný, ale vynikajúci) vyšetrovateľ Jozef Šátek.

(Medzititulky red. HD.)

Jozef Šátek o médiách, ktoré z nadradenej nevedomosti maria vyšetrovania a rozhodnutia súdov
Sme na Slovensku. Tu nemusí mať nikto vzdelanie na to, čím sa živí. A kto ho má, toho ignorujú. Sú predsa múdrejší. Vrátane nevzdelaných novinárov bez príslušnej praxe, životných skúseností, zato však s nadmierou osobných politických a... Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Ivan Brožík