Británia môže siahnuť k núdzovej klauzule v brexitovej dohode
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Britský vyjednávač pre brexit David Frost vo svojom vystúpení v hornej komore britského parlamentu v pondelok večer varoval, že Británia by mohla v prípade protokolu o Írsku a Severnom Írsku siahnuť po núdzovej klauzule a pozastaviť tak účinnosť dohody o brexite. Informovala o tom agentúra DPA.


"Vyzývam EÚ, aby to brala vážne," vyhlásil Frost a vyzval Úniu na "skutočné" rokovania.

Írska poistka má zaručiť, že na hraniciach Írska a britskej provincie Severné Írsko sa nebude kontrolovať prevážaný tovar. Toto opatrenie má podporiť krehký mier v Severnom Írsku, ktorý nastolila Veľkopiatková dohoda z roku 1998, pripomína DPA.

Avšak zároveň sa má kontrolovať tovar prichádzajúci do Severného Írska zo zvyšku Británie. To spôsobuje problémy vo vnútroštátnom obchode, za čo sa Londýn a Brusel navzájom obviňujú. Londýn požaduje otvorenie rokovaní o protokole, čo Brusel odmieta.

Na jednostranné predĺženie ochrannej lehoty pre colné kontroly v prípade zásielok mrazeného mäsa z Veľkej Británie do Severného Írska nereagovala Únia vážnejšími krokmi, aby tak ponechala priestor pre ďalšie rokovania, pripomenula nemecká agentúra.

Brit podpálil chorvátsku vlajku, Chorváti ho poslali na mesiac do väzenia
Chorvátska polícia vo Vukovarsko-sriemskej župe zadržala britského občana, ktorý podpálil chorvátsku vlajku. Vo väzení strávi mesiac, informovala agentúra HINA. Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR