Život s pocitom neslobody, alebo polarizácia „vďaka“ Covid-19 (Willi Huber)
13 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Willi Huber (Report24)


Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR), mimovládna organizácia s vplyvom Georgea Sorosa, uskutočnila v 12 krajinách EÚ prieskum „Ako slobodne sa ľudia cítia v každodennom živote“.  Výsledok je alarmujúci. Napríklad len 11 percent Nemcov sa stále cíti "slobodných". V Rakúsku je to 15 percent. V Maďarsku, odsudzovanom a nenávidenom politikmi EÚ, má pocit slobody až 41 percent jeho obyvateľov.


Čoraz častejšie sa objavujú medzinárodné porovnania, v ktorých sa na popredných miestach umiestňujú Nemecko a Rakúsko. Avšak,  odpusťte mi ten sarkazmus, zozadu. Jedným z týchto porovnaní je porovnanie vnímania vlastnej slobody. V krajinách EÚ - Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Portugalsku, Holandsku, Francúzsku, Švédsku, Poľsku, Dánsku, Bulharsku, Španielsku a Maďarsku, odpovedali na otázka: "Ako slobodne sa cítite v každodennom živote?“ Teda pokiaľ ide o  možnosť viesť svoj život podľa vlastných predstáv.

Zobuď sa, Rakúsko! Megademonštrácia proti koronovým opatreniam 11. septembra 2021 vo Viedni! (Siri Sanning, Willi Huber)
Komentár Siri Sanning a Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Veľká miera pocitu slobody v Maďarsku

Hoci etablovaný mainstream v EÚ nikdy nevynechá príležitosť, aby sa ohradil proti Maďarsku, práve v tejto krajine sa ľudia nielen cítia slobodní, ale aj najviac dôverujú koronovým opatreniam svojej vlády. Na čele Maďarska stojí človek, ktorý jasne hovorí, že pre neho sú dôležití predovšetkým Maďari. A až potom zvyšok sveta.

Maďarsko počas migračnej krízy spočiatku prijalo takmer najväčší počet utečencov. Keď sa však ukázalo, akí ľudia do krajiny prúdia a s akými zámermi, takýto prístup sa zablokoval. To je jeden z dôvodov, prečo sa Maďarsko považuje za jednu z krajín sveta, kde sa ženy môžu pohybovať slobodne bez obáv, že sa stanú obeťami trestného činu.

"Považujem to za desivé!" Nemecký herec, rakúske celebrity a lekári proti povinnému očkovaniu (VIDEO)
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Neslobodná prítomnosť, neistá budúcnosť

Ale späť k prieskumu. Aj keď sa spočítajú ľudia, ktorí sa cítia slobodní, alebo čiastočne slobodní, Nemecko a Rakúsko zostávajú na posledných priečkach spomedzi skúmaných krajín. Ak však 49 percent (Nemecko), alebo 42 percent (Rakúsko) vyhlási, že sa  necítia slobodne, mali by sa rozozvučať poplašné zvony a rozsvietiť červené blikajúce svetlá pre všetkých zainteresovaných.

Museli by sme pripustiť, že demokracia je na svojom konci, že obyvateľstvo už má pocit diktatúry. Dalo by sa to pripísať len problému, ktorý súvisel s Covidom-19 a sprievodnými opatreniami. V skutočnosti však ide o to, ako ľudia vnímajú celý svoj život. S tým úzko súvisí aj vnímanie perspektív do budúcnosti. Tie sú  veľmi dôležité najmä pre deti a mladých ľudí.


Situácia v Nemecku a Rakúsku sa radikálne zhoršila

Nič iné ako covidová politika nemeckej vlády nemôže za to, že ľudia v Nemecku sa teraz cítia ako v obrovskom väzení pod holým nebom. A pritom ešte v roku 2019 až 68 percent jeho obyvateľov sa cítilo  slobodných. V Rakúsku je tento pokles pocitu slobody ešte desivejší. Tu sa znížil zo 78 iba na 15 percent.


 Dôvera v opatrenia vlády

Pokiaľ ide o dôveru ľudí v koronovú politiku vlád, situácia je trochu odlišná. Tu môžu Nemci a Rakúšania získať body za poslušnosť voči úradom. Sú skôr v strede skupiny. V Rakúsku si 52 percent respondentov myslí, že koronová politika vlády je dobrá, 21 percent by chcelo ešte prísnejšie opatrenia. V Nemecku je 40 percent respondentov spokojných, ďalších 40 percent si želá ešte prísnejšiu proticovidovú politiku. Na jednej strane sa ľudia už necítia slobodní, ale na druhej strane chcú ešte prísnejšie štátne opatrenia. Aký to paradox, dodáva Willi Huber.



„Tí, ktorí obetujú slobodu v záujme bezpečnosti, si nezaslúžia ani jednu z nich.“

Citát údajne Benjamina Franklina
Dodatok

Výskum pre ECFR uskutočnili Ivan Krastev a Mark Leonard. Dokument vychádza z prieskumu verejnej mienky v 12 krajinách EÚ, ktorý si objednala Európska rada pre zahraničné vzťahy u spoločností Datapraxis a YouGov (Rakúsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko), AnalitiQs (Holandsko), Alpha (Bulharsko) a Szondaphone (Maďarsko). Prieskum sa uskutočnil koncom mája a začiatkom júna 2021 na celkovej vzorke 16 267 respondentov.

Dr. Roger Hodkinson o covidovej propagande: "Je to pandémia strachu" (Report24)
Názor Rogera Hodkinsona (Report24) Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová