Z porušovania karantény po príchode do Británie sú podozrivé státisíce ľudí
13 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Viac ako 300.000 ľudí je podozrivých z porušovania stanovenej karantény po príchode do Anglicka a Severného Írska v období od marca do mája tohto roku. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC.


Od 17. marca do 31. mája pricestovalo do Anglicka a Severného Írska viac ako milión ľudí z krajín, ktoré britské úrady v tom čase zaradili na zoznam oblastí zo zvýšeným rizikom nákazy koronavírusom.  Po návrate z takýchto krajín sa od cestujúcich vyžadovalo dodržanie desaťdňovej karantény a preukázanie sa negatívnym testom na covid.

Podľa BBC je však takmer tretina zo spomínaného milióna príchodzích podozrivá z toho, že tieto nariadenia nedodržala. Presný počet tých, ktorí nariadenia porušili alebo ich nebolo možné vypátrať, však britská vláda nevie odhadnúť, píše BBC.

V snahe vymáhať dodržiavanie reštrikcií britské ministerstvo vnútra oznámilo, že dodržiavanie predmetných opatrení plánuje skontrolovať u všetkých osôb, ktoré sú podozrivé z ich porušovania.

Covid v USA: totalitné praktiky v niektorých arcidiecézach. Odmietnutie očkovania sa neakceptuje
Americký kardinál Blase Cupich, metropolita Chicaga, nariadil očkovanie proti Covid-19 u všetkých kňazov a laických zamestnancov svojej arcidiecézy. Za odmietnutie prídu sankcie. Aj katolícke nemocnice v Indianapolise prinútia svojich zamestnancov... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | René Balák


Podľa tieňového ministra vnútra z tábora opozičných labouristov Nicka Thomasa-Symondsa údaje získané BBC "potvrdzujú najhoršie obavy z ľahostajnej politiky vládneho kabinetu týkajúcej sa hraničných kontrol". Rezort vnútra v tejto súvislosti obvinil z "hrubej nedbanlivosti".

Poslanec Konzervatívnej strany Huw Merriman naopak uviedol, že vláda robila v tomto smere všetko, čo bolo v jej silách. "Mohli sme mať zdroje na skontrolovanie každého jednotlivca, ktorý bol doma v karanténe? Samozrejme, že nie - vždy sme vedeli, že tieto riziká v existujúcom systéme existujú," dodal.

Ako uvádza BBC, správa o podozreniach, že karanténu porušovali státisíce ľudí, prichádza v čase, keď britský premiér Boris Johnson plánuje predstaviť plán boja proti koronavírusovej pandémii na nadchádzajúcu zimu spoločne s iniciatívou pozbaviť vládu rozšírených právomocí v čase pandémie - a to vrátane možnosti zatvoriť školy či podniky.

Bidenovo povinné očkovanie môže doviesť Ameriku priamo k občianskej vojne (Robert Bridge)
Komentár Roberta Bridgea (Russia Today) Rozsiahly dosah svojej vládnej moci Joe Biden využil na to, aby prinútil federálnych aj súkromných zamestnávateľov požadovať, aby ich pracovníci boli očkovaní - inak... Tento krok demokrata, ktorý kedysi... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková