V teplom ovzduší dominuje peľ pŕhľavy
13 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V uplynulom 35. kalendárnom týždni dominoval na Slovensku peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých aj peľ paliny sa vyskytovali v ovzduší len v nízkych denných koncentráciách. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že denné koncentrácie peľu v ovzduší stúpali najmä v teplejších oblastiach Slovenska.


"S otepľovaním pribúdal najmä v závere týždňa aj peľ ambrózie, ktorá v Bratislave dosiahla veľmi vysoké koncentrácie," priblížila Lafférsová.

Najvyššiu hladinu peľu pŕhľavovitých rastlín zachytila monitorovacia stanica v Bratislave, a to 205 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. Najvyššia koncentrácia peľu ambrózie bola zachytená rovnako v Bratislave, a to 199 peľových zŕn na kubický meter vzduchu. Poklesli však denné koncentrácie všetkých spór húb (plesní), naďalej dominujú rody Alternária a Cladospórium.

Podľa Lafférsovej je v aktuálnom 36. týždni druhové spektrum peľu naďalej viac-menej stabilné, najvýznamnejším alergénom ostáva ambrózia. "V spojitosti s oteplením predpokladáme výrazný nárast denných koncentrácií peľu pŕhľavy a inváznej ambrózie," uviedla.

Peľ tráv a paliny sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene v nízkych denných koncentráciách. Denné hladiny spór húb (plesní) majú mierne stúpajúcu tendenciu.

Ruské víťazstvo v New Yorku, diváci to ťažko znášali
Ruský tenista Daniil Medvedev sa stal víťazom mužskej dvojhry na US Open a získal prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále zvíťazil po životnom výkone ako nasadená dvojka nad turnajovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom 6:4, 6:4, 6:4 a... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR