V Kábule pristál prvý zahraničný komerčný let od prevzatia moci Talibanom
13 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Na medzinárodnom letisku v afganskej metropole Kábul pristál v pondelok prvý zahraničný komerčný let od vtedy, ako hnutie Taliban prevzalo v polovici augusta moc v Afganistane. Išlo o lietadlo pakistanských aerolínií Pakistan International Airlines (PIA), informovala agentúra AFP.


"V lietadle nebol takmer nikto, len asi desať ľudí... možno viac členov posádky ako pasažierov," povedal spravodajca agentúry AFP, ktorý cestoval týmto letom z Islamabadu.

Pakistanské aerolínie majú podľa slov svojho hovorcu záujem o obnovenie pravidelných komerčných letov z Islamabadu do Kábulu. Hovorca ale dodal, že ešte je priskoro hovoriť o tom, ako často by takáto linka mohla do afganskej metropoly lietať.

Kábulské letisko bolo značne poškodené počas chaotickej evakuácie viac ako 120.000 ľudí, ktorá sa skončila 30. augusta stiahnutím všetkých amerických vojakov z Afganistanu. Taliban sa odvtedy snaží o opätovné sprevádzkovanie tohto letiska s technickou podporou Kataru a viacerých ďalších krajín, uvádza AFP.

Minulý týždeň odletelo z Kábulu niekoľko charterových letov katarskej spoločnosti Qatar Airways. Z tejto krajiny odviezli prevažne cudzincov a Afgancov, ktorí nestihli odísť počas augustovej evakuácie.

Vnútroštátne lety v Afganistane obnovili 3. septembra miestne aerolínie.

Vlajka Talibanu veje nad afganským prezidentským palácom na 20. výročie útokov
Vlajka radikálneho hnutia Taliban veje nad afganským prezidentským palácom v hlavnom meste Kábul v rovnaký deň, keď si Spojené štáty a svet pripomínajú 20. výročie teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. V sobotu to napísala tlačová... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR