Ranná akcia na NAKA: Štyria zadržaní vyšetrovatelia, z ktorých dvoch vraj už aj obvinili!
13 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

V dátume je síce 13-teho, nie je však piatok, ale pondelok. Napriek tomu sa zrejme na poriadne dlho vryje tento deň do hláv štyroch vyšetrovateľov z NAKA, ktorých dnes zadržala policajná inšpekcia. Dvoch údajne už aj obvinili, ďalší dvaja majú byť zadržaní ako podozriví.


Že je v našom policajnom zbore niečo prehnité, respektíve že v ňom prebieha akási vojna, svedčí aj dnešný deň. Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala ráno štyroch vyšetrovateľov najzávažnejších káuz. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk zasahovali priamo na NAKA. Zadržaní boli vyšetrovatelia Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin a Milan Sabota. Všetko ide o ľudí z tímu Očistec.
Ide o pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a tiež špinavé hry?

Zadržaní teda boli vyšetrovatelia, ktorí išli po krku Bödörovi, Gašparovi či Kováčikovi. Po vypočutí údajne dvoch z nich už aj obvinili a ďalší dvaja sú zadržaní ako podozriví. Inšpekcia nabehla do budovy Prezídia Policajného zboru v Bratislave, kde sídli aj NAKA, o ôsmej hodine ráno. Od vyšetrovateľov si mali pýtať spisy, no tí ich ale údajne odmietli vydať. Štyroch teda zadržali a ich kancelári prehľadávali. Po zadržaní vyšetrovateľov NAKA prišiel krátko po 11.00 h na policajné Prezídium aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Minister vnútra je skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vníma to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny,“ uviedla pre TV Markíza hovorkyňa Ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

MIMORIADNA SPRÁVA: Zadržali niekoľko vyšetrovateľov NAKA z kauzy Očistec
Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) mal zadržať niekoľko vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z kauzy Očistec. Informoval o tom portál Aktuality.sk. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to považuje za pokračovanie snáh o zastrašovanie... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Ministerstvo to považuje za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a tiež špinavých hier. „Ministra vnútra neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta,“ dodala Túrosová. Úrad inšpekčnej služby vyšetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí. V tejto súvislosti bol na podmienečný trest odsúdený Csaba Dömötör, pričom obvinení sú aj takáčovec Matej Zeman a podnikateľ Peter Petrov. Vedúcej špecializovaného tímu Diany Santusovej dočasne poverený riaditeľ inšpekcie Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, ale pozastavená nie je.

Policajná inšpekcia vo vojne s NAKA a jej kajúcnikmi dnes 1:0
Pondelok trinásteho. Inšpekcia Ministerstva vnútra zatýka Čurillu. Dostala sa tak o krok pred NAKou k dôležitému svedkovi o manipulovaných výpovediach kajúcnikmi. S nimi operuje Lipšicova Špeciálna prokuratúra a súčasná vláda. Tvrdia, že ide o... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Pre dianie na polícii zasadne mimoriadne brannobezpečnostný výbor

Vyšetrovatelia z kauzy Očistec ešte v závere mája vyjadrili znepokojenie nad útokmi, ktoré sa voči nim vedú. Vnímali to ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona. NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov.

Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať až z 18 osôb, pričom medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa dokonca už vedie súdny proces.

Zemáka dnes NAKA zadržala na hraniciach
Polícia mala dnes skoro ráno zadržať bývalého člena mafiánskej skupiny Takáčovcov, Mateja Zemana prezývaného Zemák. Malo k tomu dôjsť na hraničnom priechode Rajka s Maďarskom, informuje na svojom webe televízia JOJ. Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


„Nemám žiadne podrobné informácie a nepoznám dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov NAKA. Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS,“ uviedol v stanovisku pre TV Markíza prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa k dianiu na polícii zvoláva mimoriadne zasadnutie výboru, na ktorý chce pozvať aj riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza.

„Vzhľadom na posledné zatýkania, na situáciu spojenú so spochybňovaním vyšetrovaní či so zverejňovaním spisov z polície a prokuratúry, som sa rozhodol, že je najvyšší čas zvolať mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru. Je potrebné objasniť situáciu v Policajnom zbore, najmä vo svetle vzájomných obviňovaní, zatýkaní a pokusov o zastrašovanie vyšetrovateľov,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie na zvolenie mimoriadneho výboru Juraj Krúpa.

Pre Boha!V akom štáte to žijeme, ak NAKA svojvoľne zahajuje stíhanie, ktoré jej musí zrušiť GP – uznesenie generálneho prokurátora v plnom znení
Pre Boha!V akom štáte to žijeme ak NAKA svojvoľne zahajuje stíhanie, ktoré jej musí zrušiť GP. V pos­led­ných dňoch sa za­ča­la viesť na po­li­tic­kej, no­vi­nár­skej ako aj od­bo­rnej úrov­ni dis­ku­sia o us­ta­no­ve­ní § 363 Tr. por. a to v tom... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ Právne listy