MIMORIADNA SPRÁVA: Zadržali niekoľko vyšetrovateľov NAKA z kauzy Očistec
13 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) mal zadržať niekoľko vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z kauzy Očistec. Informoval o tom portál Aktuality.sk. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to považuje za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov.


"Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny," spresnil s tým, že ho neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, "ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta". Dodal, že každým dňom rastie jeho presvedčenie o špinavých hrách v pozadí.

ÚIS vyšetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí. V tejto súvislosti bol na podmienečný trest odsúdený Csaba Dömötör. Obvinení sú aj takáčovec Matej Z. i podnikateľ Peter P. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diany Santusovej. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, pozastavená nie je.

Vyšetrovatelia z kauzy Očistec ešte v závere mája vyjadrili znepokojenie nad útokmi, ktoré sa voči nim vedú. Uviedli, že ich vnímajú ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta B. mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor G., exriaditeľ NAKA Peter H. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. sa už vedie súdny proces.

Vláda schválila našu novú migračnú politiku. Koľko migrantov k nám pustíme?
Väčšina Slovákov síce dlhodobejšie odmieta prísun migrantov na svoje územie, toto sa ale v tichosti môže zmeniť. Vláda totiž schválila novú migračnú politiku, ktorej materiál predložil na rokovanie minister vnútra. Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik