Katolicizmus je pevnejším spojivom Slovenska so Západom než EÚ alebo NATO (Ján Čarnogurský)
13 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Pápež František zavítal včera (nedeľa 12. 09.) na trojdňovú návštevu Slovenska. Návštevu oznámil sám pred 3-mi mesiacmi, prekvapujúco a dodnes sú vatikanisti plní dohadov, prečo uprednostnil práve Slovensko. Konkrétny, „racionálny“ dôvod sa asi nedozvieme, preto môžeme snívať, píše Ján Čarnogurský vo svojom statuse na Facebooku.


Pápež Ján Pavol II. povedal slovenským pútnikom ešte v roku 1996, že Slovensko zohrá v 21. storočí dôležitú úlohu v Európe. Kardinál Tomko povedal nedávno v novinovom rozhovore, že pápež o nás vie veľa vecí, pri ktorých by nás ani nenapadlo, že ich o nás vie.


Slovensko leží v bývalej Panónii a máme dobré vzťahy na Východe aj na Západe. Metódou terajšieho pápeža nie je tvrdý postoj k druhej strane.


Na stretnutí s moskovským patriarchom v Havane 12. februára 2016 najďalekosiahlejšie vyšiel v ústrety predstavám patriarchu o pôsobení oboch cirkví na Východe. Pápež je kvintesenciou Západu. Väčšinový katolicizmus je pevnejším spojivom Slovenska so Západom než EÚ alebo NATO. Slovensko sa najviac hlási k odkazu svätých Cyrila a Metoda spomedzi všetkých krajín a oni prišli z Východu, z Byzancie.


Maďarov stále škrie, že pápež u nich strávil len pár hodín a na Slovensku bude celé dni
Pápež František počas krátkeho výletu do Maďarska varoval, že v Európe „stále číha“ hrozba antisemitizmu. Vyjadril sa tak po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým sa v otázke utečencov výrazne rozchádzajú v názoroch,... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Ale keď kráľ Svätopluk v 9. storočí previedol Slovensko, Panóniu na Západ a vyhnal Metodových žiakov, Slováci sa za tisíc rokov nevrátili na Východ napriek tomu, že arpádovci bojovali medzi sebou a panónske kráľovstvo prežívalo krízy. Ani reformácia nezískala Slovákov, aj keď tam už zohral úlohu princíp „cuius regio eius religio“ (čia vláda, toho náboženstvo). Je v nás aj Svätoplukov obrat na Západ, aj odkaz svätých Cyrila a Metoda. Možno tam niekde možno hľadať tajomstvo súčasnej pápežovej návštevy v našej krajine.


Mám vstupenku na stretnutie pápeža s mládežou v Košiciach aj na záverečnú svätú omšu v Šaštíne. Návštevu na Luníku IX v Košiciach si pozriem v televízii a prečítam v novinách.


Ešte 4. októbra 1999 som ako minister spravodlivosti zorganizoval brigádu obyvateľov Luníka IX pri čistení sídliska. Sám som s nimi pracoval a nahadzoval som smetie na nákladné autá. Predtým sa na mňa obrátili a mali rôzne návrhy na zlepšenie situácie na sídlisku. Povedal som im, že najskôr musia sídlisko vyčistiť, sami a ja im pri tom pomôžem.