12 zaujímavostí, ktoré ste o pápežovi Františkovi zrejme nevedeli!
13 | 09 | 2021 I Tibor Sipos
Je jednou z najznámejších osobností na svete - a napriek tomu ho možno nepoznáte tak dobre, ako si myslíte. Tu je niekoľko faktov, ktoré vám pomôžu dozvedieť sa niečo viac o pápežovi Františkovi, píše portál GH.
Prvým Juhoameričanom na čele rímskokatolíckej cirkvi

Pápež František, známy tiež ako Jorge Mario Bergoglio, pochádza z argentínskeho Buenos Aires. Väčšina ostatných pápežov histórie pritom nazvala Európu svojou vlasťou (asi 200 bolo len z Talianska). 266. pápež je tiež prvým z jezuitskej frakcie, ktorý viedol kostol.
Má skúsenosti z chémie

Pápež František predtým, ako vstúpil do diecézneho seminára vo Villa Devoto, absolvoval technickú školu, kde sa vyučil za chemického technika.

Téma rozhovoru pápeža a prezidentky vyplynie zo stretnutia
Témy rozhovoru medzi Svätým Otcom a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou nie sú dohodnuté dopredu. Slovenská hlava štátu sa s pápežom Františkom bude v pondelok (13. 9.) dopoludnia rozprávať medzi štyrmi očami. Uviedol to riaditeľ odboru protokolu... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR

Kedysi učil literatúru a psychológiu

V rokoch 1964 až 1965 pápež učil literatúru a psychológiu na Immaculate Conception College v Santa Fé a o rok neskôr učil tie isté predmety na Colegio del Salvatore v Buenos Aires. Ale ani on neprestal byť študentom tak skoro: V roku 1986 získal doktorát teológie v nemeckom Freiburgu.
V roku 2005 sa takmer stal pápežom

Po smrti pápeža Jána Pavla II. Jorge Bergoglio (ako bol vtedy pápež František známy) údajne získal druhé najviac hlasov v pápežskom konkláve. Víťazom bol však pápež Benedikt XVI. (Alias ​​Joseph Ratzinger).
Vie byť veľmi nenápadný

BBC informovala, že sa ráno po svojom zvolení - v kolóne neoznačených vozidiel - vykradol z Vatikánu, aby sa modlil v rímskej bazilike.
Odmietol luxusný byt

Zatiaľ čo pápeži zvyčajne bývajú vo viac luxusných štvrtiach (táto tradícia trvá takmer storočie), pápež František sa namiesto toho rozhodol pre jednoduchý dvojizbový byt.

Pápež poslal v tohtoročnom horúcom lete do rímskych väzníc 15 tisíc nanukov
09 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Veľmi rád si robí selfie

Pápež František sa pravidelne rád usmieva vedľa vystretých rúk svojich fanúšikov. Ide o novú technologickú tradíciu, s ktorou sa mnohí pápeži pred ním ešte nestretli. Tento krok sa však pre pápežovu ochranku javí ochraňovanie jeho bezpečnosti ako náročná výzva. Selfíčka totiž robia jeho ochrannej službe starosti, nakoľko je s ľuďmi v nebezpečne blízkom kontakte.
Jeho prvá medzinárodná návšteva pápeža bola v Brazílii

V júli 2013 cestoval pápež František do Brazílie. Miestni si najskôr začali všímať to, čo mnohí nazývajú „osviežujúcim prístupom“ k cirkvi. Týka sa napríklad životného prostredia, LGBTI komunity a práv žien. "Nie vo všetkom sa zhodneme, ale uznávam, že je iný, možno tým, že je Juhoameričan,“ uviedol pre New York Times na adresu pápeža jeden z prítomných Brazílčanov.
Pápež na prednej strane Rolling Stone

Pápež František je jednoznačne jeden z najmodernejších. Neodmietol ani titulku v celosvetovo známom magazíne Rolling Stone.


Vytvoril pop-rockové CD

Dobre, takže možno bol pre Rolling Stone ešte vhodnejší, ako sme si mysleli! Album s názvom Wake Up! - bol vydaný v novembri a ponúka pápežove spevy a príležitostné prejavy s pozitívnymi melódiami v pozadí. Musíte to počuť, aby ste tomu uverili!


Nemá rád papamobil

Tradičné papamobily sú úplne nepriestrelné. podľa CNN ich však pápež František označuje ako „plechovky sardiniek“ a hovorí, že by bol radšej bližšie k ľuďom. Počas svojej pápežskej cesty ho videli namiesto toho jazdiť v iných vozidlách - vo Fiatoch a Jeepoch.
Má iba jedno pľúco

V tínedžerskom veku ho postihla vážna infekcia a pápež podstúpil operáciu na odstránenie pľúca. Ide o postup, ktorému by sa dnes vďaka pokroku v antibiotikách dalo vyhnúť.

Zahraničie o Slovensku: Vynucovanie povinného očkovania návštevou pápeža na Slovákov nezabralo
09 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová