V ZOO v Atlante dostalo COVID 13 goríl. Nakazili sa od plne zaočkovanej ošetrovateľky
12 | 09 | 2021 I Diana Zaťková


Predstavitelia ZOO v Atlante informovali, že viac ako tucet goríl bolo pozitívne testovaných na COVID-19. Primáty sa pravdepodobne nakazili vírusom od ošetrovateľky, píše Guardian.


Personál bol upozornený, keď niekoľko jedincov z 20-člennej skupiny goríl nížinných začalo vykazovať príznaky. Vrátane nádchy, mierneho kašľa a straty chuti do jedla.


Do veterinárneho diagnostického laboratória University of Georgia boli odoslané vzorky z PCR testov. Ukázali, že 13 veľkých ľudoopov je pozitívnych na koronavírus. 



Zdrojom bola zaočkovaná ošatrovateľka

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke zoo predstavitelia uviedli, že vírus pravdepodobne preniesla očkovaná členka ich tímu pre starostlivosť o zvieratá, ktorá mala pri príchode do práce osobné ochranné pomôcky a bola asymptomatická.


Vedecká štúdia uvádza, že tínedžeri sú viac ohrození vakcínou ako ochorením COVID-19
Americkí vedci tvrdia, že tínedžeri majú väčšiu pravdepodobnosť dostať myokarditídu súvisiacu s očkovaním ako skončiť v nemocnici s COVID-19, informuje Guardian. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

"Tímy veľmi pozorne sledujú postihnuté gorily a dúfajú, že sa úplne uzdravia," povedal Sam Rivera, riaditeľ pre zdravie zvierat Zoo Atlanta.


Vo vyhlásení sa uvádza, že ďalšie testy zaslané na potvrdenie do národného laboratória veterinárnych služieb v Ames v Iowe ešte len čakajú. Niektoré gorily dostávajú monoklonálne protilátky a personál venuje veľkú pozornosť Ozziemu, 60-ročnému samcovi, ktorý je považovaný za najviac ohrozeného komplikáciami Covid.



Veľká šanca na uzdravenie

Gorily v Atlante žijú v tesnej blízkosti v štyroch skupinách, čo znemožňuje ich individuálnu izoláciu. Keď sa uzdravia, dostanú vakcínu Zoetis proti koronavírusu vyvinutú na veterinárne použitie.


Zamlčaná štatistika úmrtí: Na toto zomierali Nemci najčastejšie. Na COVID-19 zomreli „len“ 4 percentá!
12 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

K ďalším zvieratám v Zoo Atlanta, ktoré dostanú vakcínu v najbližších dňoch, patria orangutany bornejské a sumatranské, tigre sumatranské, levy africké a leopard oblačný.


Zoo San Diego vo februári oznámilo, že všetkých osem jej nížinných goríl, ktoré sa nakazili ochorením Covid-19, vrátane 49-ročného samca Winstona, sa úplne uzdravilo. Kalifornská zoo v júli tiež informovala, že jej dva ohrozené leopardy snežné majú koronavírus, ale na liečbu reagujú dobre.

Vlajka Talibanu veje nad afganským prezidentským palácom na 20. výročie útokov
Vlajka radikálneho hnutia Taliban veje nad afganským prezidentským palácom v hlavnom meste Kábul v rovnaký deň, keď si Spojené štáty a svet pripomínajú 20. výročie teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. V sobotu to napísala tlačová... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR