Tieto osoby boli povolané aby na letisku vítali pápeža
12 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Pápeža Františka privítali na bratislavskom letisku spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová či predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Takisto Herta Vyšná, ktoré prežila holokaus a riaditeľka občianskeho združenia Plamienok zaoberajúceho sa rozvojom detskej domácej paliatívnej starostlivosti Mária Jasenková. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.


"Tieto osobnosti symbolizujú hodnoty, ktoré prezidentku SR spájajú s pápežom Františkom: ochrana ľudských práv, slobody a demokracie a súcit s najslabšími a najzraniteľnejšími," vysvetlil.

Na privítaní Svätého Otca sa tiež zúčastnili predseda Národnej rady SR Boris Kollár, premiér Eduard Heger, minister zahraničných vecí Ivan Korčok a vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček, Prítomní boli aj veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky a primátorom Bratislavy Matúš Vallo.

Bukovský o "mzdochách": Brutalita a zaujatosť médií je dôvodom vypnúť ich (VIDEO)
12 | 09 | 2021 | Tibor Sipos


Prílet pápeža Františka na Slovensko na letiskovej ploche sledovalo približne 150 domácich a zahraničných novinárov. "Svätého Otca budú vítať aj stovky veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR," uviedol hovorca. Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítajú pápeža podľa tradície chlebom a soľou.

Kytica, ktorú pápež František dostal pri privítaní, je vytvorená len z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín charakteristických pre náš región. "Ide napríklad o ľubovník, starček, bedrovník, hlaváč, rebríček a prilbicu. Autorom kytice je florista Róbert Bartolen. Okrem iného symbolizuje aj poďakovanie Bohu, že práve Slovákom daroval krajinu s takou krásnou prírodou," objasnil Strižinec.

Hrôza u susedov! Rakúšan mumifikoval mŕtvu matku kvôli sociálnym dávkam
Rakúska polícia našla telo ženy, ktorú vraj jej syn mumifikoval. Chcel si naďalej uplatňovať nároky na výplatu zo sociálneho zabezpečenia, informuje CNN. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková